2014-12-03 03:48:09
Φωτογραφία για Νίκος Φράγκος: Ικανοποιητική η εικόνα του ασφαλιστικού κλάδου
Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της άσκησης Stress Test που είχε πραγματοποιηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις ασφαλιστικές εταιρείες με στοιχεία 31/12/2013. Στην άσκηση, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες της EIOPA καθώς συμμετείχε τουλάχιστον το 50% της ασφαλιστικής αγοράς κάθε χώρας.

Το γενικό συμπέρασμα της άσκησης, όπως είπε και ο προεδρεύον της EIOPA, είναι ότι «παρουσίασε στις εποπτικές αρχές μια πιο ενημερωμένη εικόνα της αγοράς σχετικά με την ετοιμότητα των εταιρειών για την επερχόμενη Οδηγία Solvency II και υπέδειξε τα σημεία όπου οι εταιρείες είναι πιο ευάλωτες».

Όπως εξηγεί στο nextdeal.gr ο καθηγητής στο τμήμα στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ασφαλιστικές εταιρείες κατάρτισαν Ισολογισμούς σύμφωνα με τα όσα ορίζει η οδηγία (βασικό σενάριο) και στη συνέχεια εξέτασαν την «οικονομική» τους αντοχή σε επιπλέον δύο ακραία σενάρια, σενάριο χαμηλών επιτοκίων (“Japanese – like” σενάριο) και σενάριο απότομης αντιστροφής των επιτοκίων (“Inverse” σενάριο).


Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η αγορά είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη. Παρόλα αυτά, το 14% των εταιρειών (3% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων) έχουν δείκτη SCR μικρότερο του 100%.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της άσκησης είναι ο εντοπισμός της αδυναμίας των εταιρειών να ανταπεξέλθουν σε ένα «διπλό χτύπημα» δηλαδή, μείωση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων και χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, το 56% των συμμετεχόντων έδειξε να ανταποκρίνεται επαρκώς σε ένα τέτοιο σενάριο.

Όσο αφορά τα εναλλακτικά σενάρια, στο σενάριο χαμηλών επιτοκίων (“Japanese – like” σενάριο) το 24% των συμμετεχόντων δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιακές του απαιτήσεις, ενώ το σενάριο απότομης αντιστροφής των επιτοκίων (“Inverse” σενάριο) το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 20%. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση συνέχισης των χαμηλών επιτοκιακών συνθηκών οι εταιρείες σε βάθος χρόνου 8-10 έτη θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η εικόνα του Ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου φαίνεται ικανοποιητική καλύπτοντας σημαντικά το βασικό σενάριο. Καθώς η 1/1/2016, ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της οδηγίας, πλησιάζει, η EIOPA διαβεβαίωσε ότι σε συντονισμό με τις κατά τόπους εποπτικές αρχές θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες με στόχο να βρεθούν τρόποι ώστε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες.

Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των stress test, επισημαίνει ο κ. Φράγκος προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει και βαθύτερη ανάλυση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ