2014-12-03 12:24:06
Φωτογραφία για Τρόικα μέσω τηλεδιάσκεψης...Tι λέει επιτέλους το e-mail που μας έστειλαν;
Σε τηλεδιάσκεψη και όχι σε μεταξύ τους συνάντηση θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις που ζήτησαν οι δανειστές Η είδηση για την απάντηση της Τρόικα μέσω e-mail νωρίς το πρωί και οι νέες απαιτήσεις της -νέα μέτρα- από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσαν ανησυχία, αφού για ακόμα μία φορά άφηναν στο κενό την επιστροφή των δανειστών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ρίξουν τους τόνους, μιλώντας πως όλα θα ξεκαθαρίσουν σε τηλεδιάσκεψη, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.

Οι νέες απαιτήσεις που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η Τρόικα είναι πολλές και προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών, αφού θα πρέπει να βάλουν κάτω όλα τα νέα δεδομένα, να τα αναλύσουν και να βρουν την καλύτερη λύση πριν κλειστεί το ραντεβού για τηλεδιάσκεψη.

Πάντως, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη σήμερα και η κυβέρνηση με την Τρόικα συμφωνήσουν στην επιστροφή των δανειστών το Σάββατο, όπως έλεγε μέχρι χθες και ο Γκίκας Χαρδούβελης, δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αυτό το σενάριο αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος στήριξης.


Ποιοι θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν:

ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης,

ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης,

ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος,

οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Δημήτρης Πτωχός και Μιχάλης Πεγκλής.

Αλαλούμ μετά το e-mail της Τρόικα

Η διαρροή για το περιεχόμενο του e-mail και των απαιτήσεων έφερε και ένα μικρό ενδοκυβερνητικό αλαλούμ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η τηλεδιάσκεψη αναμένεται να γίνει σήμερα. Την ίδια ώρα, όμως, από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν πως αν είναι να γίνει τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ, ενώ από την Κομισιόν υποστήριζαν πως δεν είχαν καμία τέτοια ενημέρωση.

Και οι πληροφορίες δεν σταματούσαν εκεί, αφού πηγές από την πλευρά των δανειστών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Τρόικα να φτάσει στην Αθήνα το Σάββατο. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την «έκρηξη» της κυβερνητικής εκπρόσωπου, Σοφίας Βούλτεψη, η οποία έμαθε για το περίφημο e-mail από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Ποιος το διάβασε το e-mail αυτό και τα ξέρει όλα τόσο καλά κιόλας; Δεν είδε στον ύπνο του κανένας το e-mail της Τρόικα, είναι πάρα πολύ νωρίς για να είναι τόσο πολύ ενημερωμένοι», είπε χαρακτηριστικά στον ANT1.

ΠΑΣΟΚ: Να δούμε το e-mail και θα μιλήσουμε

Την ίδια ώρα, πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν πως στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν να μάθουν το περιεχόμενο του απαντητικού ηλεκτρονικού μηνύματος των εκπροσώπων της Τρόικα προκειμένου να πάρουν θέση σε όσα λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι αν η Τρόικα ζητάει διευκρινίσεις, θα τις δώσουν, ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη, η οποία μπορεί να γίνει το απόγευμα. Παράλληλα τόνιζαν πως το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του περί μη λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα.

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις των δανειστών

Στο e-mail που έστειλαν οι δανειστές σήμερα τα ξημερώματα ζητούν νέες δεσμεύσεις και ρητές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο πως αμφισβητούν βασικές προβλέψεις της ελληνικής πλευράς για την εισπρακτική επιτυχία των μέτρων που προωθούνται.

Ντάισελμπλουμ: Μεγάλο ρίσκο αν δεν συμφωνήσουν Αθήνα-Τρόικα

Την ανάγκη να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τρόικα τις επόμενες ημέρες τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει μάλιστα και της συνεδρίασης της Δευτέρας.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τρόικα και Αθήνας τις επόμενες ημέρες. Στην αντίθετη περίπτωση, το ρίσκο είναι μεγάλο και δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας», εκτιμά ο κ. Ντάισελμπλουμ, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ