2014-12-06 15:24:09
Φωτογραφία για Δ. Παντερμαλής: Πώς γίνεται ένα γλυπτό του Παρθενώνα να μεταναστεύει στη Ρωσία και δεν έρχεται στην Ελλάδα;
Ο κ. Παντερμαλής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε: «Η μετακίνησή του αυτή τη στιγμή στην Αγία Πετρούπολη και η μη πραγματοποίηση του προγράμματος... μακροχρόνιου δανεισμού που είχε προκύψει γύρω στο 2010 στην Ελλάδα αποτελεί ένα καυτό ερώτημα, πως είναι δυνατό να μεταναστεύει έστω προσωρινά ενα γλυπτό από το Βρετανικό στην Αγ. Πετρούπολη και να μην έρχεται στην Αθήνα να σταθεί δίπλα στα άλλα που έχουμε εδώ στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Την απορία του για το πως μεταναστεύει ένα γλυπτό του Παρθενώνα στην Αγ. Πετρούπολη έστω προσωρινά και δεν αποφασίζεται να έρθει στην Αθήνα και στην Ακρόπολη που έχει και την κυριότητά του, εξέφρασε ο πρόεδρος οργανισμού Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Ο κ. Παντερμαλής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε: «Η μετακίνησή του αυτή τη στιγμή στην Αγία Πετρούπολη και η μη πραγματοποίηση του προγράμματος μακροχρόνιου δανεισμού που είχε προκύψει γύρω στο 2010 στην Ελλάδα αποτελεί ένα καυτό ερώτημα, πως είναι δυνατό να μεταναστεύει έστω προσωρινά ενα γλυπτό από το Βρετανικό στην Αγ. Πετρούπολη και να μην έρχεται στην Αθήνα να σταθεί δίπλα στα άλλα που έχουμε εδώ στο Μουσείο της Ακρόπολης».


Από την άλλη εξήγησε ότι ιστορικά «η άφιξη των ελληνικών γλυπτών ιδιαίτερα των ελληνικών αγαλμάτων που παριστάνονται γυμνά στην Ευρώπη στόλισαν τις αυλές των αρχόντων, των βασιλέων και ηγεμόνων και άλλαξαν το κλίμα του αυστηρού πρωτοκόλλου σε ένα πιο δημοκρατικό και πιο χαλαρό. Επομένως, τα γλυπτά αυτά παρ' ό,τι έφυγαν από τον τόπο τους επέδρασαν ευεργετικά εκεί που πήγαν».

Πρόσθεσε ότι κατά την εκτίμησή του «σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός ότι το γλυπτό αυτό συμβολίζει μαζί με όλα που έφυγαν από τον Παρθενώνα τη μεγάλη μετανάστευση από τις χώρες της Μεσογείου και κυρίως από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης» και ότι επομένως, «στη γιορτή την πανηγυρική των γενεθλίων ως Μουσείου της Ευρώπης, ένα τέτοιο γλυπτό θα είχε τη σημασία του».

Ο κ. Παντερμαλής ωστόσο τόνισε ότι ο δανεισμός «έγινε τη φορά αυτή δίχως να ζητηθούν διαβεβαιώσεις και αναγνωρίσεις κυριότητας» εξηγώντας ότι «ο κύριος των έργων αυτών είναι το ίδιο σύνολο του Παρθενώνα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αυτά που έχουμε εμείς εδώ στο Μουσείο και το κτίριο το οποίο βρίσκεται πάνω στο λόφο της Ακρόπολης».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ