2014-12-09 06:03:08
Φωτογραφία για Αλ. Τουρκολιάς: Με 5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την οικονομία η Εθνική το 2015
Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, από τη Μεσσηνία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη συνοδευόμενος από ανώτερα στελέχη.

"Ολοκληρώνουμε το σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δις ευρώ" δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για στόχο που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από 6 έτη επώδυνης ύφεσης.

"Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια", σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς.

Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να διοχετευθούν προς τις πλέον παραγωγικές, εξωστρεφείς χρήσεις και να αυξήσουν παράλληλα το παραγωγικό βάθος της οικονομίας υποκαθιστώντας και εισαγωγές.


Κυρίως  χρειαζόμαστε αποδοχή και υποδοχή επενδύσεων. Και όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά με αγκυλώσεις, προσκολλήσεις σε ξεπερασμένες ιδεοληψίες ή μικροσυμφέροντα, καθυστερούμε ή και εξοστρακίζουμε επενδυτικά προγράμματα, υπονομεύοντας τη δική μας ύπαρξη.

"Ατολμίες, αβλεψίες, λάθη ή και σκοπιμότητες, μάς στοίχισαν μέχρι τώρα πανάκριβα", τόνισε.

Η εμπέδωση της σταθερότητας και της αξιοπιστίας θα κινητοποιήσει επενδυτικούς πόρους, ενώ η οικονομική ανάκαμψη θα τερματίσει το φαύλο κύκλο των προβληματικών δανείων, αποκρυσταλλώνοντας το χάρτη των βιώσιμων επιχειρήσεων, που θα μορφοποιήσουν  το αύριο της οικονομίας. Ο εξαγωγικός αναπροσανατολισμός της οικονομίας απαιτεί συνεπή και μακροχρόνια διαδικασία κινητοποίησης πόρων και επενδύσεων προς τις πλέον ανταγωνιστικές χρήσεις.

Τέλος, ανθρώπινο κεφάλαιο, πρωτοβουλία, εργατικότητα, όραμα αποτελούν την εκλεπτυσμένη, αλλά και πλέον ουσιαστική διάσταση και στόχευση της επένδυσης. Είναι ακριβώς  αυτό το είδος της επένδυσης που ωθεί την οικονομία από απλουστευτική μηχανιστική προσέγγιση για την απλή επιβίωση, προς την αριστεία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία. Η επένδυση στον άνθρωπο και κυρίως τους νέους πρέπει να ενταχθεί επίσης στα θέματα ύψιστης και τρέχουσας προτεραιότητας.

Στην Εθνική, εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για τη  χρηματοδότηση της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, αναβαθμίσαμε και τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη στήριξη του επιχειρείν, μέσω της τεχνογνωσίας μας. Στήριξη, που είτε αφορά στην εξ υπαρχής οργάνωση είτε στον ανασχεδιασμό και τον επαναπροσανατολισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 42% των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Jeremie, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα, έχει υλοποιηθεί αποκλειστικά από την Εθνική. Και δεν αναφέρομαι στο Jessica, το 95% του οποίου εκτελέσθηκε μέσω της Εθνικής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Γιώργος Ζανιάς, δήλωσε χαρακτηριστικα:  «Και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη ήτανε σε οικονομικά προγράμματα όπως εμείς και τώρα έχουν βγει και έχουν αποκτήσει σε μεγάλο βαθμό, και εντός των πλαισίων που επιτρέπει η θέση τους σε μια νομισματική ένωση όπως η Ευρωζώνη, την εθνική οικονομική τους ανεξαρτησία. Εθνική οικονομική ανεξαρτησία όμως σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότητα και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει επιστροφή στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που μας οδήγησαν σε αυτό το τέλμα.

Θεωρώ πραγματικά λυπηρό το γεγονός πως μια άλλη παρόμοια με μας χώρα όπως η Πορτογαλία που βγήκε από το δικό της πρόγραμμα σχετικά αθόρυβα, να δανείζεται με επιτόκια γύρω στο 2,7% και εμείς πάνω από 7%, και πολύ πρόσφατα και πάνω από 8%. Είναι περισσότερο λυπηρό ακόμη αν σκεφτούμε πως εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό ήδη πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Πορτογαλία προσπαθεί ακόμη να τα πετύχει.

Για να μπορέσουμε και εμείς να απολαμβάνουμε την αντιμετώπιση που έχουν χώρες όπως η Πορτογαλία και, ακόμα καλύτερα η Ιρλανδία, που δανείζεται με 10ετή ομόλογα μόνο με 1,4%, πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία και να κάνουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ