2014-12-11 07:52:12
Φωτογραφία για Πάτρα: 60 λευκώματα της έκδοσης Χαρτών Μνήμες – Πάτρα 1831-1943 πωλήθηκαν σε μια βραδιά
Παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας, το λεύκωμα «Χαρτών Μνήμες – Πάτρα 1831-1943», που περιέχει χάρτες, διαγράμματα και κείμενα για την Πάτρα και το Σχέδιο Πόλης.

Το λεύκωμα εκπόνησαν οι μηχανικοί του Δήμου Πατρέων Ελένη Αλεξοπούλου και Στέλιος Σταματίου-Κώνστας, ενώ βοήθησαν στη δημιουργία του η φιλόλογος – ιστορικός Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα και ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Παππάς.

Το χαρακτηριστικό της βραδιάς, ήταν η συγκινητική ανταπόκριση όλων των παρισταμένων, στην πρόσκληση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, να αγοράσουν το λεύκωμα, δεδομένου ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου για την κάλυψη αναγκών των ευπαθών ομάδων.

Μόνο την Τρίτη, αγοράστηκαν 60 λευκώματα, ενώ όποιος ενδιαφέρεται να το αγοράσει, θα μπορεί να το κάνει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου και βρίσκονται τα βιβλία.


Εκεί βρίσκονται τα βιβλία και συνοδεύονται από την έκθεση «Χαρτών Μνήμες», εμπλουτισμένη με το αντίστοιχο υλικό, με το αρχείο Μανιάκ και τις καρτ ποστάλ του 1900 προκειμένου να την επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε αυτή οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων της Πάτρας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Καθηγητής Λύσανδρος Τσούλος, Πρόεδρος Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας και ο Βασίλης Χριστόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Συγγραφέας.

Κατα τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε:

Το υλικό αυτό, είναι ενδιαφέρον και προκαλεί δέος σε όλους μας, ασχέτως επαγγέλματος, αφού στους χάρτες προβάλλεται η πόλη μετά την Τουρκοκρατία, αναδεικνύεται ο σχεδιασμός της, βγαίνουν συμπεράσματα για τη μετέπειτα διαχείριση του Σχεδίου Πόλης, αναγνωρίζονται κτίρια και ιδιοκτήτες των οποίων οι οικογένειες ζουν και σήμερα στην πόλη μας, και σχηματίζουμε άποψη για τον τρόπο σύνταξης των τοπογραφικών διαγραμμάτων εκείνης της εποχής.

Η ιστορία του σχεδίου πόλης της Πάτρας αποδεικνύει όπως έχω ξαναπεί και αυτό που υποστηρίζουμε κι εμείς, ως Δημοτική Αρχή. Ότι ο σχεδιασμός θα έπρεπε να κινείται προς όφελος του Πατραϊκού λαού και της ποιότητας της ζωής του, δυστυχώς όμως, η κυρίαρχη τάξη και τα συμφέροντα, προσάρμοσαν την υλοποίηση του σχεδίου πόλης προς όφελός τους.

Η μηχανικός του Δήμου Ελένη Αλεξοπούλου σημείωσε:

Στα αρχεία του Δήμου υπάρχουν μοναδικής ιστορικότητας διαγράμματα, που υπογράφονται από Βασιλείς και Υπουργούς εκείνης της εποχής με καλλιγραφικά γράμματα στους τίτλους και στα υπομνήματα που μετρούν πάνω από 180 χρόνια ζωής.

Η ανάγνωσή τους προβάλλει πλέον των πολεοδομικών πληροφοριών πολλά στοιχεία που μπορούν να «ερμηνεύσουν» τις επιλογές για τις κατά καιρούς τροποποιήσεις του Σχεδίου Πόλεως, να αναδείξουν την κοινωνικοπολιτική και οικονομική συγκρότηση της πόλης, να αποτυπώσουν την ανυπαρξία προγραμματισμού στις επεκτάσεις και να εξηγήσουν τα συσσωρευμένα και ανυπέρβλητα προβλήματα του σημερινού πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο κ. Λύσανδρος Τσούλος, Καθηγητής στο ΕΜΠ και Πρόεδρος της

Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρίας Ελλάδας που έχει σκοπό την ανάπτυξη και την διάδοση της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας της Χαρτογραφίας και είναι ο βασικός επιστημονικός πόλος όλων όσων ασχολούνται με την Χαρτογραφία στην Ελλάδα.

Ο κ. Βασίλης Χριστόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει για την Πάτρα και που όπως λέει στο «Κάτοικος Πατρών» «………ένιωθα την αγάπη μου για την Πάτρα να μεγαλώνει και να στεριώνει…..».
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ