2014-12-11 13:42:07
Φωτογραφία για Αχαΐα: «Χαμόγελο» ενάντια στην κακοποίηση και τη φτώχεια – 800 παιδιά στηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Το όραμα του μικρού Ανδρέα Γιαννόπουλου, ο οποίος εμπνεύστηκε τη δημιουργία του Συλλόγου το "Χαμόγελο του Παιδιού" ήταν κανένα παιδί να μην είναι δυστυχισμένο. Αυτό προσπαθούν να κάνουν οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια που το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο ανατράπηκε o Σύλλογος δέχεται ολοένα και περισσότερα αιτήματα για στήριξη από πού αντιμετωπίζουν πια προβλήματα διαβίωσης. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει η σημερινή παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, κάθε παιδί δικαιούται μια αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Αυτή τη στιγμή το Χαμόγελο του Παιδιού στο νομό Αχαΐας στηρίζει 800 παιδιά που στερούνται τα απαραίτητα, φροντίζοντας για είδη διατροφής, ένδυσης , για σχολικά και παιχνίδια, ενώ αυτές τις ημέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα συνεχίζουν στα γραφεία του Συλλόγου στην Πάτρα να φτάνουν νέα αιτήματα, όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός Μαρία Λόη.


Ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του Χαμόγελου του Παιδιού παρουσιάζει αύξηση. Να θυμίσουμε ότι σε πανελλήνια κλίμακα, όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Γιαννόπουλος το α’ εξάμηνο του 2014 στηρίξαμε 57.056 παιδιά μέσα από όλες μας τις δράσεις: αύξηση 90% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2013» ενώ το Χαμόγελο στήριξε πανελλαδικά 9.415 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Από το σύνολο των παιδιών, τα 1.204 (13%) υποστηρίχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ποσοστό 86% οι οικογένειες ήταν άνεργων γονέων ή απασχόλησης σε επισφαλή εργασία.

«Τον τελευταίο καιρό απευθύνονται σε μας οικογένειες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες. Γι αυτό ζητούν βοήθεια ούτως ώστε αν έχουν κάποια λίγα χρήματα να τα δώσουν σε άλλες ανάγκες π.χ. στο ενοίκιο, λογαριασμούς» εξηγεί η κ. Λόη.

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται κρούσματα παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης και γι αυτό η Γραμμή Ζωής 1056 λειτουργεί και στην Πάτρα, όλο το 24ωρο.Τα τελευταία δύο χρόνια όπως δηλώνει η κ. Λόη η συχνότητα των περιστατικών είναι σταθερή. Οι καταγγελίες που δέχεται το Χαμόγελο, όπως εξηγεί, τις διαβιβάζει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Αν είναι απαραίτητο τα παιδιά θα παραπεμφθούν σε νοσοκομείο και μετά στα σπίτια του Συλλόγου, αν κριθεί απαραίτητη η απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον. Στις περισσότερες περιπτώσεις και στην περιοχή, όπως αναφέρει η κ. Λόη,τα παιδιά χρειάζεται τα να απομακρυνθούν.

Από 1/1/2014 έως και 31/10/2014 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε πανελλαδικά 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Το 98,5% των καταγγελιών ήταν ανώνυμες! Οι καταγγελίες αφορούσαν συνολικά 1.254 παιδιά εκ των οποίων τα 597 (47%) ήταν αγόρια, 503 (40%) ήταν κορίτσια και 157 (13%) ήταν παιδιά για τα οποία δεν ήταν γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 42% των παιδιών ήταν 0-6 ετών! Παράλληλα, το 43% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση και σε ποσοστό 91% θύτες είναι οι γονείς, και οι δύο ή ένας από τους δύο.

Τα γραφεία του Συλλόγου στην Πάτρα λειτουργούν στην οδό Όθωνος Αμαλίας 83 Δευτέρα – Παρασκευή 8 π.μ. – 5 μ.μ.

ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Χαμόγελο του Παιδιού από τις 17 έως τις 24 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει Χριστουγεννιάτικο παζάρι στην πλατεία Γεωργίου και στο Αίγιο από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Ελευθερία Μακρυγένη-thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ