2014-12-12 10:58:16
Φωτογραφία για GOLDMAN SACHS: ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Την εκτίμηση ότι οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν συνδέονται με τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, αλλά με τον κίνδυνο της πολιτικής ασυνέχειας και μιας σοβαρής σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές της εκφράζει η Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα. Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει στην ανάλυσή της πως το 10ετες ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 9,1% σε σύγκριση με 5,5% το Σεπτέμβριο και το χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται 32% χαμηλότερα σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα. «Αυτή η επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς έλαβε χώρα παρά τη συνεχή βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως το 2015 είναι ένα κρίσιμο έτος για την Ελλάδα, καθώς αν και η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμονεύουν, κάτι που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία ξανά σε ύφεση. Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως το 2015 είναι το τελευταίο έτος που η ελληνική η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και ως εκ τούτου θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια για να εξασφαλιστεί πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.


Σύμφωνα με την έκθεση, το Eurogroup αποφάσισε την προηγούμενη Δευτέρα να δοθεί στην Ελλάδα μια προληπτική πιστωτική γραμμή υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώσει την εν εξελίξει αναθεώρηση έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Κατά την Goldman Sachs υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία που πρέπει να συμφωνηθούν ώστε η τρέχουσα επανεξέταση να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: 

α) περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας 

β) περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος 

γ) περαιτέρω περικοπές στο προϋπολογισμό. «Το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να παραμείνει κάτω από στενή οικονομική επιτήρηση στη συνέχεια», σημειώνεται σχετικά.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Η Goldman Sachs εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015 ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ, ποσό που μειώνεται στα 24 δισ. ευρώ εάν αφαιρέσει κανείς το πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ. Αν και αναγνωρίζει πως οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να περιορισθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ, μέσω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,5 δισ. ευρώ και την μετακύλισης βραχυπρόθεσμου χρέους 3 δισ. ευρώ, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να πληρωθούν τόκοι 5,3 δισ. ευρώ, να αποπληθωρεί μέρος του δανείου του ΔΝΤ, 8,6 δισ. ευρώ, αλλά να γίνουν πληρωμές 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίες κυρίως αφορούν ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τις πηγές κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών η τράπεζα αναφέρει πως σε αυτές περιλαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ, τα δυνητικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2 δισ. ευρώ, τα έσοδα 2 δισ. ευρώ που θα επιστρέφουν από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ. Ακόμη, η Goldman Sachs εκτιμά πως μέσω εισροών από τη  γενική κυβέρνηση, αλλά και την εξαγορά προνομιούχων μετοχών εκ μέρους των τραπεζών το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βρει άλλα 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

«Για να καλύψει η Ελλάδα αυτές τις χρηματοδοτικές ανάγκες , υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια 7,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία θα δοθούν εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα  του προγράμματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να χρειασθεί να εξέλθει στις αγορές για πρόσθετα κεφάλαια. Ο ECCL, δηλαδή, η προληπτική γραμμή στήριξης του ESM, θα είναι σε ετοιμότητα να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα στην περίπτωση που η έξοδος στις αγορές παραμείνει ασύμφορη, αλλά αυτό θα γίνει με προαπαιτούμενα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

Οι πολιτικές περιπλοκές

Η Goldman Sachs αναφέρεται στις πολιτικές περιπλοκές που ανακύπτουν με τις προεδρικές εκλογές. Όπως τονίζει σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκλέγει Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κάθε πέντε χρόνια. Η προεδρική ψηφοφορία απαιτεί μια εκτεταμένη πλειοψηφία. Η θητεία του απερχόμενου Πρόεδρου Κάρολου Παπούλια, λήγει στις αρχές Μαρτίου 2015. Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου. Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, θα πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Στην έκθεση υποστηρίζεται πως λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων μεταξύ της νέας προθεσμίας για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος και την λήξη της προθεσμίας για τις προεδρικές εκλογές, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αρκεί για να εκλέξει πρόεδρο και να αποφύγει τις εκλογές. Θα πρέπει να συναινέσουν 25 ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές από τα μικρά κόμματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως σε περίπτωση που το κοινοβούλιο εκλέξει πρόεδρο, η κυβέρνηση και η τρόικα θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις και είναι πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία. Έτσι, οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι θα μειωθούν και τα ελληνικά assets θα ανακάμψουν. Σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, θα διεξαχθούν γενικές εκλογές και η αβεβαιότητα στην αγορά όσο και οι πιέσεις θα επεκταθούν.

«Οι πιέσεις της αγοράς δεν συνδέονται με τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, ούτε με ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, ανεξάρτητα ποιος μπορεί να είναι ο επακόλουθος σχηματισμός κυβέρνησης. Συνδέονται με τον κίνδυνο της πολιτικής ασυνέχειας και σοβαρής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές», αναφέρει η Goldman Sachs, εκφράζοντας την άποψη πως το περιθώριο η Ελλάδα να υπαναχωρήσει ουσιαστικά από τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ περιορισμένο. «Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα οδηγούσε σε διακοπή της επίσημης χρηματοδότησης προς την Ελλάδα», αναφέρει.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ