2014-12-12 21:24:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Δυο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρου - Οι φίλοι του ζητούν να καθιερωθεί ημέρα προς τιμήν του
Πέρασαν 2 χρόνια απο τον θάνατο του μεγάλου Πατρινού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Μουρελάτου, γνωστού ως Γιάνναρου.

Ο Γιάνναρος έφυγε τον Δεκέμβρη του 2012 σε ηλικία 81 ετών. Οι παραστάσεις του, οι φιγούρες του και η ιστορία που έγραψε είναι για την Πάτρα και για όλη την τέχνη του Θεάτρου Σκιών ένα τεράστιο κεφάλαιο.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι πατρινοί που αιτούνται την καθιέρωση ημέρας Γιάνναρου, σε μια πόλη που όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνά γρήγορα. Ποιος άλλωστε δεν θυμάται οτι στην κηδεία του μεγάλου Καραγκιοζοπαίκτη δεν παρέστη ή δεν έστειλε στεφάνι κανένας εκπρόσωπος φορέα Ο Γιάνναρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στην συνοικία Σύνορα.

Από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τον καραγκιόζη μέσω του πατέρα του, Ντίνου Μουρελάτου.

Ο πατέρας του,που διατηρούσε καπνοπωλείο, ήταν λαϊκός στιχουργός και έδινε συχνά σατυρικούς στίχους σε καραγκιοζοπαίκτες .


Το 1948, σε ηλικία 17 ετών, πέρασε για πρώτη φορά πίσω από τον μπερντέ ως βοηθός του Ορέστη, αντικαθιστώντας τον μόνιμο βοηθό του, τον Σπύρο Γαρούφη, ο οποίος είχε έκτακτο ραντεβού με την κοπελιά του .

Ο Γιάνναρος μαθήτευσε κοντά στον Ορέστη και στο Βασίλαρο, τον οποίο θεωρούσε μεγαλύτερο δάσκαλό του . Το 1952 ξεκίνησε την καριέρα του ως καραγκιοζοπαίκτης.

Έπαιξε σε πολλές περιοχές κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην Πάτρα.

Η τελευταία του μόνιμη σκηνή ήταν στο θέατρο «Ρεκόρ» στην Πάτρα, το οποίο και ο ίδιος ξεχώριζε ως θέατρο. Έπαιζε εκεί, με διακοπές, από το 1968 μέχρι το 1982 .

Στην συνέχεια έπαιζε σε πλατείες, σε διάφορα φεστιβάλ, αλλά και σε θέατρα αλλά πλέον σε περιστασιακή βάση. Την δεκαετία του 1990αγόρασε το πατρικό σπίτι του Φώτη Πολυμέρη (οδός Ηλείας 49, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, συνοικεία Βούδη Πάτρας.

Το κτήριο αυτό (το οποίο ο Γιάνναρος αποκαλούσε «μαγαζί») λειτουργούσε ως εργαστήριο-γραφείο, ενώ περιστασιακά έδινε παραστάσεις για φίλους και γνωστούς.

Ο Γιάνναρος αρέσκονταν να παίζει ηρωικά και κοινωνικά-δραματικά έργα, τα οποία ωστόσο παρουσίαζε με ιδιαίτερα κωμικό τρόπο.

Κύρια χαρακτηριστικά του παιξίματός του ήταν η έντονη αναφορά στην επικαιρότητα, αλλά και σε φίλους και συναδέλφους του, ο ενήλικος προσανατολισμός των παραστάσεών του (χωρίς όμως να είναι ακατάλληλες για παιδικό κοινό), καθώς και η χαρακτηριστική του «λαρυγγοφωνή».

*Πηγή βιογραφικών στοιχείων:centrodeestudiosbnch.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ