2014-12-12 21:26:22
Φωτογραφία για Γκέρχαντ Σρέντερ: Ποιος Ευθύνεται για το «Ναυάγιο» του South Stream
Επίσημη Επιβεβαίωση της Μόσχας για Ακύρωση του South StreamΈλαβε η Κομισιόν Ρωσική διαβεβαιώση για οριστική εγκατάλειψη του South Stream

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ακυρώθηκε τελικά το σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream, σύμφωνα με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με το Itar-Tass, ο κ. Σρέντερ φέρεται να είπε σε συνάντηση που είχε στη Μόσχα με Ρώσους και Ευρωπαίους επιχειρηματίες, ότι βασικοί υπεύθυνοι για την ακύρωση του έργου είναι οι «γραφειοκράτες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα εμπόδια που έθεσαν στο φιλόδοξο αυτό έργο ήταν καταρχάς το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Nabucco, μέσω του οποίου θα έφθανε στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, καθώς, όπως είναι γνωστό, είχε μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Σύμφωνα με τον κ. Σρέντερ, η ΕΕ έκανε «γραφειοκρατικά κόλπα», εμποδίζοντας την υλοποίηση του South Stream.


Ως παράδειγμα, ανέφερε την έντονη κόντρα που είχαν οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας με τις Βρυξέλλες, σχετικά με την υλοποίηση του έργου και κατά πόσον αυτό ήταν συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ. (σ.σ. το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο).

Επίσης, κατά τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, σημαντικό ρόλο στη ματαίωση της κατασκευής του αγωγού έπαιξε και η υποχώρηση της ζήτησης στην Ευρώπη για φυσικό αέριο.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=88466

Επίσημη Επιβεβαίωση της Μόσχας για Ακύρωση του South Stream Έλαβε η Κομισιόν

energia.gr

Την επίσημη επιβεβαίωση της ακύρωσης του πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου South Stream έλαβε η Κομισιόν από την Μόσχα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες, Πέμπτη.

Η επιβεβαίωση εστάλη στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς από τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=88456

Ρωσική διαβεβαιώση για οριστική εγκατάλειψη του South Stream - Τα επόμενα βήματα του Šefčovič

Σε συνέχεια της συνάντησης στις 9 Δεκεμβρίου με τους υπουργούς Ενέργειας της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενεργειακή Ενοποίηση, Maros Šefčovič συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Alexander Novak για τον South Stream.

Κατά τη συζήτηση των δύο ανδρών, ο Ρώσος υπουργός επιβεβαίωσε στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι η κατασκευή του South Stream δεν αποτελεί πλέον επιδίωξη της Ρωσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Šefčovič ανακοίνωσε ότι αρχές του 2015 θα υποβάλει πρόταση αναφορικά με την οργανωτική δομή της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (High Level Working Group), ώστε να μελετηθούν τα επόμενα ενεργειακά βήματα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Θα εντείνουμε το έργο μας με τα κράτη-μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Αυτοί είναι οι στόχοι της μελλοντικής Ενεργειακής Ένωσης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της νέας Επιτροπής».

 http://www.energypress.gr/news/Diabebaiwseis-Novak-gia-oristikh-egkataleipsh-toy-South-Stream-Ta-epomena-shedia-toy-Sefcovic
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ