2014-12-13 14:39:09
Φωτογραφία για Φεύγουν από τη... μιζέρια 300.000 τίτλοι βιβλίων - Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις
Επιτέλους, μετά από εφτά δεκαετίες περίπου αλλάζει γειτονιά η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, η μεγαλύτερη της περιφέρειας στην Ελλάδα, και από την αυλή του ιστορικού ναού της πολιούχου της πόλης Αγίας Βαρβάρας, μεταφέρεται δυτικότερα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και επί της οδού Σταυριανού Μπίρη. Το σπουδαίο είναι ότι οι θησαυροί των  χιλιάδων και σπάνιων εκδόσεων της θα στεγαστούν σε οίκημα σύγχρονων προδιαγραφών, και έχει άνεση στους χώρους του και στην πρόσβαση των εγκαταστάσεών του «Ήταν ένα αίτημα που τέθηκε επιμόνως πριν από είκοσι και πλέον χρόνια και χάρις στις συνεχείς προσπάθειές μας καταφέραμε σήμερα να στεγάσουμε την Βιβλιοθήκη στους χώρους που της αξίζουν. Ήταν καιρός νομίζω», δήλωσε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, από τους ανθρώπους που πάσχισαν ιδιαίτερα και έντονο το ενδιαφέρον του για την πνευματική κίνηση στο Ρέθυμνο, ιστορικός Μιχάλης Τρούλης…


Η μεταφορά των βιβλίων από το παλαιό και ακατάλληλο κτήριο των 200 τετραγωνικών μέτρων της ενορίας της Αγίας Βαρβάρας, αναμένεται να αρχίσει την προσεχή βδομάδα ή μετά τις γιορτές, και οι 300 χιλιάδες τίτλοι θα πάρουν θέση στις προθήκες των βιβλιοστασίων. «Οι νέες εγκαταστάσεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των σύγχρονων στόχων», είπε στο MadeinCreta ο κ. Τρούλης προσθέτοντας ότι «η Βιβλιοθήκη θα ανοίξει ακόμη περισσότερο στην κοινωνία», θα έχει «επίκεντρο τον άνθρωπο και οδηγό το βιβλίο», και «θα γίνει κέντρο μάθησης, δημιουργικότητας, παραγωγικότητας, καινοτομίας και διάδρασης». Επιπλέον, συνέχισε, «θα λειτουργεί ως πληροφοριακό κέντρο, ως εκπαιδευτικό κέντρο, ως επικοινωνιακό κέντρο και ως τοπικό πνευματικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο, αξιοποιώντας τους σύγχρονους χώρους της, τα εργαλεία των νέων τεχνολογιών, και το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, που ελπίζουμε να τη στελεχώσει…»

ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ…

Η Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, είπε ο κ. Τρούλης κάνοντας αναφορά στα χρόνια από την ίδρυσή της, «είναι συλλογικός καρπός των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, περίπου από τις αρχές του 19ου αιώνα». Η πρώτη μεγάλη δωρεά βιβλίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον ίδιο, «έγινε από τον επιφανή Ρεθυμνιώτη Εμμανουήλ Βιβυλάκη(1879), αποτελούμενη από 700 τόμους αξιόλογων εκδόσεων. Σημαντική υπήρξε και η προσφορά του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου(3.000 τόμοι) κατά την περίοδο 1887-1920 και ελάχιστο το ενδιαφέρον του δήμου μέχρι το 1946, οπότε την ευθύνη ανέλαβε η Πνευματική Εστία Ρεθύμνου. Από τότε, η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στην αυλή της Αγίας Βαρβάρας, στον χώρο όπου από τα μέσα του 19ου αιώνα στεγαζόταν το Χριστιανικό Παρθεναγωγείο. Από το 1953, με αίτηση του Δ.Σ. της Πνευματικής Εστίας, αναγνωρίστηκε ως Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου…»

ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ 30 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

Αναφορικά με τα χρόνια λειτουργίας της ο κ. Τρούλης σημειώνει: «Στα εξήντα και πλέον χρόνια της λειτουργίας της, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Σήμερα είναι, ίσως, η πιο πλούσια περιφερειακή βιβλιοθήκη της χώρας. Διαθέτει μια σημαντική δωρεά παλαιοτύπων που χρονολογούνται από το 1948 (εννέα κωμωδίες του Αριστοφάνη), ένα αξιόλογο ιστορικό αρχείο από τον 19ο ως τις αρχές του 20ου αιώνα, μια μοναδική συλλογή κυρίως τοπικών εφημερίδων από το 1881 και αθηναϊκών από το 1945 μέχρι σήμερα, πολλές προσωπικές δωρεές, περισσότερους από 300 χιλιάδες τόμους βιβλίων και 2,5 χιλιάδες τίτλους περιοδικών. Πρόσφατα αποδέχτηκε την πιο μεγάλη δωρεά του Γ. Π. Εκκεκάκη(20 χιλιάδες τίτλοι) με αποκλειστικό περιεχόμενο την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης…

»Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική και μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει μέλος της, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση. Κάθε χρόνο εξυπηρετεί περίπου 30 χιλιάδες χρήστες, ενώ το δανειστικό της τμήμα, που αριθμεί 1ο χιλιάδες ενεργά μέλη, πραγματοποιεί πάνω από 27 χιλιάδες δανεισμούς τον χρόνο…»

Στο ισόγειο του νέου κτηρίου θα λειτουργεί η Παιδική Βιβλιοθήκη και όπως υπογραμμίζει ο κ. Τρούλης, «σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και μάθησης με ομάδες στόχους τα παιδιά, τις οικογένειές τους αλλά και τις διάφορες ηλικιακές και τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες». Η λειτουργία της κρίθηκε αναγκαία, γιατί «τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιστορία,, στην αυτογνωσία, στην αυτοαναγνώριση με παράλληλη αναγνώριση του «άλλου», του «άλλοτε» και του «αλλού»…» Στους άλλους δυο ορόφους θα λειτουργούν αναγνωστήρια και βιβλιοστάσια.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Γονατίζει» η Ρωσία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Γονατίζει» η Ρωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ