2014-12-14 11:23:21
Φωτογραφία για Χωρίς αναφορά για ξεπάγωμα κεφαλαίων, εγκρίνονται την Τρίτη τα συμπεράσματα για την Τουρκία
Η Ιταλική Προεδρία θεωρεί κλειστό το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία και δεν αναμένει εκπλήξεις, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την Τρίτη. Η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη, μετά την απάλειψη των αναφορών για ξεπάγωμα κεφαλαίων, αλλά είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες

Με θετικό τρόπο αναμένεται να κλείσει το κείμενο των Συμπερασμάτων για την Τουρκία, καθώς η Λευκωσία κατάφερε να απαλείψει τις αρνητικές αναφορές για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη.

Το δεύτερο προσχέδιο της Ιταλικής Προεδρίας, το οποίο αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, ικανοποιεί τη Λευκωσία, καθώς πέραν της διαγραφής της προοπτικής ανοίγματος των δύο επίμαχων κεφαλαίων, αναπαράγει το σύνολο των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας, σε ήπια όμως γλώσσα και χωρίς να αφήνει υπόνοια κυρώσεων.


Κοινοτική πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι η Ιταλική Προεδρία θεωρεί τα Συμπεράσματα κλειστά και εκτιμά ότι θα εγκριθούν σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς εκπλήξεις, την προσεχή Τρίτη, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Η θέση αυτή αντανακλά και τη γενική τάση που επικρατεί στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, δεν θα ήταν φρόνιμο να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ομάδα δέκα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, προέβαλε έντονες ενστάσεις, εμμένοντας σε άμεσο καθορισμό των κριτηρίων ανοίγματος των δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Λευκωσία εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη ότι τα Συμπεράσματα θα εγκριθούν χωρίς παρατράγουδα, στη βάση του θετικού δευτέρου προσχεδίου.

Οπως πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1,, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Αριστα ενημερωμένη πηγή, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι εάν οποιονδήποτε κράτος-μέλος επιχειρήσει να ανατρέψει το αναθεωρημένο προσχέδιο της Ιταλικής Προεδρίας, επαναφέροντας θέμα ξεπαγώματος των δύο τουρκικών κεφαλαίων, τότε ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης θα απαντήσει με μπλοκάρισμα των Συμπερασμάτων.

Οπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, το μπλοκάρισμα των Συμπερασμάτων δεν αποτελεί επιλογή της Λευκωσίας, αλλά δεν θα διστάσει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση εάν εκδηλωθούν νέες κινήσεις για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη.

  Πηγή: ΑΝΤ1
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ