2014-12-15 08:11:25
Φωτογραφία για Ισλαμοφασιστικό δίδυμο οι Ερντογάν-Νταβούτογλου - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. για συλλήψεις δημοσιογράφων
REUTERS/MURAD SEZER

Εργαζόμενοι του ομίλου μέσων ενημέρωσης Zaman, διαμαρτύρονται έξω από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Zaman στην Κωνσταντινούπολη, για τις εφόδους της τουρκικής αστυνομίας στα γραφεία μέσων ενημέρωσης τα οποία υποστηρίζουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα «δημοκρατικά θεμέλιά» της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων.

«Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Πσάκι.

«Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας», τόνισε η εκπρόσωπος.


Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε νέα μεγάλη επιχείρηση κατά των υποστηρικτών του αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στοχεύοντας κυρίως την εφημερίδα Zaman, η οποία στηρίζει τον αυτοεξόριστο μουσουλμάνο ιερωμένο.

Αυτή η νέα έφοδος πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο πρόεδρο νέας επιχείρησης κατά των «δυνάμεων του κακού», τις οποίες κινεί από την εξορία του στις ΗΠΑ ο εχθρός του, όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν ότι χειραγώγησε το 2013 την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μελών του πολύ στενού περιβάλλοντός του.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας πραγματοποίησε το πρωί επιχειρήσεις σε 13 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης, προχωρώντας σε τουλάχιστον 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφους.

Ανάμεσά τους, ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής της Zaman, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Τουρκία, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ