2014-12-17 09:48:09
Φωτογραφία για Το Curiosity ανακάλυψε ίχνη μεθανίου στον Αρη
Το διάσημο ρομπότ Curiosity της NASA, το οποίο βρίσκεται στον Αρη από τον Αύγουστο του 2012, εντόπισε ίχνη μεθανίου στον «κόκκινο πλανήτη», ένα αέριο στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ζωής σε παρελθόντα ή ακόμη και παρόντα χρόνο.

Τις ελπιδοφόρες ανακοινώσεις έκαναν οι επιστήμονες της αποστολής του Curiosity, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη εντοπίσει την πηγή του φυσικού αερίου. Στην επιφάνεια της Γης το μεθάνιο προέρχεται κατά 95% από μικροβιακούς οργανισμούς και οι ερευνητές ελπίζουν το ίδιο να ισχύει και στην περίπτωση του Αρη, γεγονός που θα αποτελέσει μια ιστορική ανακάλυψη στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Το ρομπότ της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος βρίσκεται σε έναν κρατήρα στον ισημερινό του Αρη. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο μέτρησης της ατμόσφαιρας, εντόπισε αυξημένα ποσοστά μεθανίου και συγκεντρώσεις που αυξάνονταν έως και 10 φορές σε τουλάχιστον τέσσερις μετρήσεις, σε μια περίοδο περίπου δύο μηνών.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το μεθάνιο είναι δυνατόν να προέρχεται από τις παγωμένες λίμνες που έχουν εντοπιστεί στο υπέδαφος του πλανήτη. «Κατά καιρούς, το μεθάνιο που είναι παγιδευμένο σε φυσαλίδες, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ίσως από κάποια μηχανική ή θερμική καταπόνηση και να βρει το δρόμο του μέσα από ρωγμές ή σχισμές στο βράχο για να βγει στην ατμόσφαιρα» δήλωσε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, Σούσιλ Ατρέγια στο BBC.

Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δεν εξηγεί το πώς βρέθηκε αρχικά εκεί το μεθάνιο, με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι μπορεί να προήλθε από κάποια φυσική διεργασία χημικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του νερού και κάποιων πετρωμάτων.

Με βάση τα μετεωρολογικά εργαλεία του Curiosity, τα ίχνη του μεθανίου εκπέμπονται βορειότερα και χρειάζονται περισσότερες μετρήσεις και αναλύσεις για να εξαχθούν συμπεράσματα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ