2014-12-17 22:06:16
Φωτογραφία για Δεν εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας: Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Η πρώτη ψηφοφορία δεν οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Στην πρώτη αυτή ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 200 ψήφοι για την εκλογή, έλαβαν μέρος 295 βουλευτές και ο Σταύρος Δήμας έλαβε 160 «ναι» ενώ 135 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται και πάλι 200 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που και πάλι δεν εκλεγεί Πρόεδρος η τελευταία ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

Τι ψήφισαν:

BΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΠΑΡΩΝ

M. MΠΟΛΑΡΗΣ: ΠΑΡΩΝ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΩΝ

ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: ΠΑΡΩΝ

Η. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Β. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ: ΠΑΡΩΝ

Χ.ΠΑΠΠΑΣ: ΠΑΡΩΝ

Γ.ΓΕΡΜΕΝΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ: ΝΑΙ


Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ: ΝΑΙ

ΧΑΪΚΑΛΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:ΠΑΡΩΝ

Μ. ΙΑΤΡΙΔΗ: ΠΑΡΩΝ

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑΙ

Κ. ΜΑΡΚΟΥ: ΝΑΙ

Γ. ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: ΠΑΡΩΝ

Χ. ΑΗΔΟΝΗΣ: ΝΑΙ

Γ. ΝΤΑΒΡΗΣ:ΝΑΙ

Ρ. ΜΑΚΡΗ: ΠΑΡΩΝ

Π. ΜΕΛΑΣ: ΠΑΡΩΝ

Ι. ΚΟΥΡΑΚΟΣ: ΠΑΡΩΝ

Θ. ΤΖΑΚΡΗ: ΠΑΡΩΝ

Ν. ΦΟΥΝΤΑ: ΠΑΡΩΝ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ: ΠΑΡΩΝ

Απόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Από τη διαδικασία απουσίαζε επίσης ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος. Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης.

Οι επαφές και τα σενάρια Μετά την άκαρπη ψηφοφορία μελετώνται διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Η αλλαγή υποψηφίου μεταξύ δεύτερου και τρίτου γύρου είναι ένα εξ αυτών. Κυρίως όμως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης δεν αποκλείουν να συναινέσουν σε ορισμό ημερομηνίας εθνικών εκλογών εντός του 2015 υπό τρεις προϋποθέσεις:

1. Να μην κινδυνεύσει η σταθερότητα της χώρας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα πρέπει να οριστούν πριν το καλοκαίρι, με απώτατο όριο τον Νοέμβριο του νέου έτους. Και τούτο γιατί πρέπει να μεσολαβήσουν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η διευθέτηση του χρέους, αλλά και θεσμικές αλλαγές, όπως η συνταγματική αναθεώρηση.

2. Να μην υπάρξει αλλαγή Πρωθυπουργού, αλλά συνέχιση της ίδιας κυβέρνησης.

3. Απορρίπτονται κατηγορηματικά σκέψεις για διαμόρφωση κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» ή «εθνικής συνεννόησης» όπως έχει προταθεί.

Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να γίνει από ανεξάρτητους βουλευτές ή να υιοθετηθεί εκ νέου εκείνη των «8».

Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έπεσαν στο τραπέζι της συζήτησης στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επεδίωξε να χαμηλώσει τους τόνους όξυνσης. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει εγγυητής της σταθερότητας προ και μετά των εκλογών, ενώ άφησε υπονοούμενο περί των προθέσεων υποχώρησης, όπως περιγράφηκε πιο πάνω, μιλώντας για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ