2014-12-20 20:51:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Πλουσιοπάροχα επιδόματα χωρίς αποδείξεις
Χιλιάδες ευρώ μηνιαίως σε επιδόματα καταβάλλει η Δημοκρατία σε νυν και πρώην κρατικούς και αιρετούς αξιωματούχους για να απολαμβάνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες Ωστόσο, κανένας έλεγχος δεν διενεργείται προκειμένου να διαπιστώνεται κατά πόσο αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που παραχωρούνται ή απλώς τσεπώνονται από τους αξιωματούχους, αυξάνοντας, έτσι, ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες απολαβές τους. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να τροποποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η σχετική διαδικασία, έτσι ώστε η καταβολή των εν λόγω επιδομάτων να γίνεται μόνο με την προσκόμιση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων και βεβαιώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα γραμματέως, ύψους €2.832 μηνιαίως, που παραχωρείται στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής Γιώργο Βασιλείου, Δημήτρη Χριστόφια, Βάσο Λυσσαρίδη, Αλέξη Γαλανό και Μάριο Καρογιάν. 


Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται με Νόμο του 1988 χωρίς να προϋποθέτει την προσκόμιση οποιωνδήποτε αποδεικτικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν ότι όντως οι εν λόγω δικαιούχοι απασχολούν γραμματέα. Επιπρόσθετα, ο πιο πάνω Νόμος δεν περιορίζει την καταβολή του επιδόματος γραμματέως σε περίπτωση «πολυθεσιτών», δηλαδή στην περίπτωση που πρώην Πρόεδρος της Βουλής λαμβάνει επίδομα γραμματέως και ως βουλευτής με αποτέλεσμα να επωφελείται διπλό επίδομα γραμματέως. Επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών λαμβάνουν και οι βουλευτές και ανέρχεται στα €1.000 περίπου τον μήνα. Ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση ζητείται η προσκόμιση οποιωνδήποτε αποδείξεων. Σημειώνεται ότι ο κάθε βουλευτής διαθέτει τον δικό του κοινοβουλευτικό συνεργάτη, τον οποίο πληρώνει το κράτος, και που οι βουλευτές αξιοποιούν ακόμη και για γραμματειακές υπηρεσίες. Επίσης, οι βουλευτές λαμβάνουν, μηνιαίως, ένα ποσό της τάξης των €650 έναντι των οδοιπορικών τους εξόδων για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες και άλλες εργασίες του Σώματος. Ούτε και σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει έλεγχος, διότι επικράτησε η άποψη ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα πρέπει να θεωρείται μέρος του μισθού των βουλευτών. 

Δικαίως, λοιπόν, οι βουλευτές ζητούν την τοποθέτησή τους σε μισθοδοτική κλίμακα, όπως ισχύει άλλωστε για τους υπόλοιπους αξιωματούχους, ακριβώς για να καταργηθούν τα παραπάνω επιδόματα, τα οποία πολλές φορές τους έφεραν σε δύσκολη θέση. Πλήρης κάλυψη εξόδων για λιμουζίνες Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα κρατικά υπηρεσιακά οχήματα και δη τις λιμουζίνες που χρησιμοποιούνται από νυν και πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής. Τα εν λόγω οχήματα παραχωρούνται με δύο οδηγούς αστυνομικούς το κάθε ένα και πλήρη κάλυψη εξόδων καυσίμων, πλυσίματος, συντήρησης και επισκευής. Κατά το 2013, με εσωτερική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τέθηκε όριο κατανάλωσης καυσίμου στα 6.000 λίτρα ανά έτος, ωστόσο δεν τέθηκε κανένα όριο για πλύσιμο των κρατικών λιμουζίνων. Αξιωματούχοι που είτε η αστυνομική τους φρουρά περιορίστηκε είτε δεν διαθέτουν αστυνομική φρουρά ενώ δικαιούνται, λαμβάνουν επίδομα οδηγού που ανέρχεται στα €1.200 μηνιαίως για να εργοδοτούν άτομο, ως οδηγό. Το συγκεκριμένο ποσό παραχωρείται στους αξιωματούχους χωρίς την προσκόμιση των αναγκαίων πιστοποιητικών / αποδείξεων εργοδότησης οδηγού. 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ