2014-12-26 11:59:29
Φωτογραφία για Οι Αμφιταλαντεύσεις του Ισραήλ για το Λεβιάθαν Ευνοούν την Κύπρο
Η ανακοίνωση της αρχής ανταγωνισμού του Ισραήλ για τη μονοπωλιακή θέση της κοινοπραξίας Noble - Delek στο κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν, είναι ένα απρόσμενο «δώρο» για την Κύπρο.

Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή αντιμονοπωλιακή αρχή, κάλεσε ουσιαστικά την αμερικανική Noble Energy και την ισραηλινή Delek, τους κύριους εταίρους στην κοινοπραξία του Λεβιάθαν, να προχωρήσουν σε πώληση των μεριδίων τους, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι θα εκμεταλλευθούν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά φυσικού αερίου, ορίζοντας κατά το δοκούν τις τιμές και πλήττοντας με αυτόν τρόπο τους καταναλωτές.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις , ακόμα και από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και δεν είναι σίγουρο κατά πόσον τελικώς θα καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Ωστόσο, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο Natural Gas Europe, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ανάλυσης Ενεργειακής Ασφάλειας (IAGS) και ανώτερος σύμβουλος του Συμβουλίου Ενεργειακής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Gal Luft, η Noble Energy θα αρχίσει πλέον να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το που θα στρέψει την προσοχή της σε ό,τι αφορά το επενδυτικό της πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Noble δεν θα είναι η μοναδική εταιρεία που θα αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Βεβαίως, καμία άλλη μεγάλη επιχείρηση, εκτός της αυστραλιανής Woolside Petroleum, δεν επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ισραηλινά κοιτάσματα, ακριβώς λόγω του «προκλητικού» ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Και εν τέλει, η Woolside Petroleum απέσυρε (τον περασμένο Μάιο), την πρόταση της να εξαγοράσει το 25% της κοινοπραξίας του Λεβιάθαν, έναντι 2,7 δισ. δολαρίων.

Εκτός από τους δικηγόρους που θα κερδίσουν εκατομμύρια από την αναμενόμενη προσφυγή της εταιρείας στα διεθνή δικαστήρια, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η Κύπρος, σημειώνει ο κ. Luft.

Η Noble είναι ήδη, ως γνωστόν, σημαντικός «παίκτης» στην Κύπρο, καθώς το Δεκέμβριο του 2011 είχε ανακοινώσει ότι βρήκε στο «Οικόπεδο 12» («Αφροδίτη») περί τα 7 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.  

Και ο κ. Luft καταλήγει, λέγοντας ότι αν και η Κύπρος ίσως δεν αποτελεί έναν παράγοντα με σταθερό ρυθμιστικό περιβάλλον και «σίγουρα όχι ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», ενώ επιπλέον λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία υπάρχουν γεωπολιτικά ρίσκα, οι αμφιταλαντεύσεις του Ισραήλ ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές και να φέρουν την Κύπρο στο επίκεντρο του ενεργειακού «παιχνιδιού» στην Ανατολική Μεσόγειο.
energia
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ