2015-01-06 01:28:40
Φωτογραφία για Βρέθηκε νέα γιάφκα του Ξηρού στο Λουτράκι - Από το Αίγιο η νεαρή συνεργός του
Aυτήν την ώρα διεξάγονται έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε κατοικία, στην Περαχώρα Λουτρακίου, την οποία είχε νοικιάσει το περασμένο καλοκαίρι η νεαρή και καταζητούμενη συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού. Η αστυνομία ευελπιστεί ότι από τα ευρήματά της θα μπορέσει να ανασυνθέσει το παζλ της σχεδιαζόμενης επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού και άλλων ενεργειών. Στον προαύλιο χώρο έχουν εντοπιστεί δύο οχήματα και ένα λευκό βαν, κλεμμένο από την Αθήνα, το οποίο ενδεχομένως να αποτελούσε κομμάτι της επιχείρησης απελευθέρωσης των «Πυρήνων της Φωτιάς».

Επίσης ερευνάται ένα μαύρο τζιπ. Εντός του σπιτιού βρέθηκαν σακιά με νιτρική αμμωνία, καθώς και μία ζυγαριά. Όταν οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έσπασαν πόρτα για να εξετάσουν ένα ακόμη δωμάτιο, βρέθηκαν μπροστά σε τάπερ από τα οποία εξείχαν καλώδια. Σε εκείνο το σημείο, διέκοψαν τις έρευνες και κάλεσαν εσπευσμένα πυροτεχνουργούς.

Σύμφωνα με αξιωματικό της υπηρεσίας, στο σχέδιο επίθεσης στο οποίο σημειωτέον ο Ξηρός είχε δώσει την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος» θα συμμετείχαν τουλάχιστον 4 έως 6 άτομα
. Στον επιχειρησιακό βραχίονα της «ομάδας Ξηρού» οι αστυνομικοί τοποθετούν μεταξύ άλλων τη γυναίκα που έκανε χρήση πλαστής ταυτότητας που βρέθηκε στη γιάφκα της Ανάβυσσου, με στοιχεία «Ελένη Μελάνη». Πιθανολογείται ότι μετά τη δημοσιοποίησή της, την Κυριακή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου επικοινώνησε με τις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κοπέλα 20 – 22 ετών με καταγωγή από Αίγιο και Λουτράκι η οποία γνωρίστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τον Χριστόδουλο Ξηρό και έμενε μαζί του στη γιάφκα της Αναβύσσου, όπου εξάλλου βρέθηκαν και προσωπικά της αντικείμενα.

Εξίσου ενεργό ρόλο αποδίδει η Αντιτρομοκρατική και στον 30χρονο άνδρα που μίσθωσε τη μονοκατοικία στην Ανάβυσσο τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο 30χρονος συστήθηκε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ως επαγγελματίας στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και προφασιζόμενος ότι ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό τον ενημέρωσε ότι στο σπίτι θα έμενε, σε ρόλο επιστάτη, ένας ηλικιωμένος άνδρας που δεν ήταν άλλος από τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Τα ευρήματα στην Ανάβυσσο

Καλάσνικοφ, ρουκετοβόλο, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες και υλικά για την κατασκευή βομβών βρέθηκαν στο σπίτι – γιάφκα του Ξηρού στην Ανάβυσσο. Θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση κατά των φυλακών Κορυδαλλού που ήταν προγραμματισμένο να γίνει τη νύχτα της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δράστες θα ανατίναζαν παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στον εξωτερικό μαντρότοιχο της φυλακής και στη συνέχεια θα άνοιγαν πυρ κατά των υπαλλήλων της εξωτερικής φρουράς προκειμένου να διευκολύνουν την απόδραση των κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και των φυλακισμένων μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί κατά τη μαζική απόδραση Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων το 2012. «Εάν ο Ξηρός και οι συνεργοί του κατάφερναν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους θα μιλούσαμε για μαζική απόδραση» σχολίασε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που προΐσταται των ερευνών.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, η πυροδότηση του αυτοκινήτου – βόμβα θα γινόταν με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται οι αστυνομικοί από το γεγονός ότι στο κρησφύγετο του Ξηρού βρέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα μεταποιημένα με καλώδια.

Ταυτόχρονα, από τμήμα χειρόγραφων σημειώσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι ο οπλισμός θα μεταφέρονταν έξω από τις φυλακές με δεύτερο όχημα, τύπου βαν. Στο εν λόγω σχεδιάγραμμα (το οποίο φέρεται να έχει συντάξει η νεαρή συνεργός του Ξηρού) περιγράφεται με λεπτομέρεια η διάταξη του οπλισμού στο εσωτερικό του οχήματος.

Ενδεικτικά, δίπλα στις δύο συρόμενες πόρτες στα δεξιά και αριστερά του βαν υπάρχουν ενδείξεις «Σάκος 1» και «Σάκος 2», ενώ πιο πίσω υπάρχουν ενδείξεις για τοποθέτηση ενός σάκου για το ρουκετοβόλο RPG καθώς και ενός ακόμα σάκου με υλικά παραλλαγής «μικρού βαν» που πιθανολογείται ότι θα χρησιμοποιείτο για τη διαφυγή των δραστών.

Στο πίσω μέρος του οχήματος και κάτω από ένα σεντόνι χρώματος θαλασσί επρόκειτο να βρίσκεται κρυμμένο το ρουκετοβόλο, ενώ ακριβώς δίπλα, κάτω από καρώ κουβέρτα θα υπήρχαν πέντε «καλάμια» δηλαδή πολεμικά όπλα τύπου καλάσνικοφ. Μεταξύ αυτών και ένα με διπλό γεμιστήρα που θα χρησιμοποιούσε άτομο με μικρό όνομα «Γιώργος». Η τελική πρόβα ήταν προγραμματισμένο να γίνει το βράδυ του Σαββάτου λίγες δηλαδή ώρες μετά τη σύλληψη του Ξηρού στην Ανάβυσσο.

Πηγή: kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ