2015-01-06 10:45:06
Φωτογραφία για Στο μυαλό του Δημήτρη Αβραμόπουλου - Τι γίνεται με τον πρώην ΥΕΘΑ;
Όταν έγινε γνωστό ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συζητά σοβαρά να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ,για να αναλάβει θέση Επιτρόπου, όσοι είχαν σχέσεις μαζί του ή στενή προσωπική και φιλική σχέση εξεπλάγησαν... Ο Αβραμόπουλος πολιτικός ενεργός με φιλοδοξίες να “εγκαταλείπει” την κεντρική πολιτική σκηνή αυτή την ώρα και να αναλαμβάνει έστω το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης ; Μέχρι να το παραδεχτεί ο ίδιος ,ελάχιστοι το πίστευαν.

Ήθελε ή όχι να φύγει έστω και προσωρινά ο Αβραμόπουλος από το “πολιτικό καμίνι” της Αθήνας;Νομίζουμε ότι από ένα σημείο και μετά αν δεν το επεδίωξε πάντως το “προετοίμασε”. Έχοντας ίσως επιλέξει και χαρτοφυλάκιο. Λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει το ζητημα του Επιτρόπου ο Αβραμόπουλος είχε φθάσει καθυστερημένος σε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την λαθρομετανάστευση. Την στιγμή που μπήκε στην αίθουσα ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ,μόλις είχε ολοκληρώσει την εισήγησή του η οποία με δυο λόγια ήταν πως “δεν πάει άλλο με την αύξηση της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο”. Ο Αβραμόπουλος του “πρόσφερε” αμέσως τις κανονιοφόρους του Στόλου εκπλήσσοντας τους πάντες. Λίγες εβδομάδες μετά γινόταν Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ. Μπορεί να ήταν σύμπτωση, μπορεί και όχι.


Ο Αβραμόπουλος δέχτηκε να αποχωρήσει και γιατί “ένοιωθε” ότι Σαμαράς και Βενιζέλος τον ήθελαν εκτός αλλά κι επειδή ο ίδιος κατάλαβε ότι η διέξοδος των Βρυξελλών μπορεί να τον προφυλάξει από την “εσωτερική πολιτική φθορά” που ήταν αναπόφευκτη.

Κακά τα ψέμματα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες έχοντας “το νου του” στην Αθήνα και στις εξελίξεις που κάθε μέρα έτρεχαν μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το τέλος της τρίτης ψηφοφορίας ο Αβραμόπουλος έστειλε δήλωση στην οποία δεν έκανε λόγο για εκλογικές νίκες αλλά για ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν ήταν διόλου τυχαία δήλωση. Και η “παράλειψη” έστω ευχής νίκης ενόχλησε την ΝΔ . Όπως είχε ενοχλήσει και η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ για ενημέρωση και πολλά άλλα . Δεν είναι δα και τόσο …μυστικό ότι “κύκλοι” της Συγγρού τον “κατηγορούν” ότι “τα ‘χει βρει με τον Τσίπρα για να τον προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας”. 

Ο Αβραμόπουλος δεν έκρυψε ποτέ ότι έχει φιλοδοξίες για ψηλά. Αυτό που πρέπει να του αναγνωριστεί είναι ότι πρόκειται για έναν “πολιτικό παίκτη” με ταλέντο στο να επιβιώνει και να προχωρά, ακόμη κι όταν όλα δείχνουν να είναι εναντιον του. Ως “κύριος τίποτα” κατατρόπωσε τον Πάγκαλο. Έκανε κόμμα ,απέτυχε και παρόλα αυτά επέστρεψε στην ΝΔ ως στέλεχος πρώτης γραμμής. Έχοντας όμως πάντα μια ελαφρά παρέκκλιση στην “ρότα” του που τον έφερνε στον πολιτικό χώρο του κέντρου το οποίο η μεταπολίτευση δυστυχώς “εξαφάνισε” . Η επιλογή του είτε αρέσει σε πολλούς,είτε όχι έχει πολλές πιθανότητες να δικαιωθεί. Η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα μοιάζει αναπόφευκτη όσο κι αν πολλοί προσπάθησαν να μας οδηγήσουν σ΄ έναν νέο “εμφύλιο”. Μπορεί η προεκλογική περιοδος που ζούμε να αποδειχτεί ως η χειρότερη σ΄ ότι αφορά στην πόλωση, είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι μετά από τις εκλογές ο συμβιβασμός θα είναι το ζητούμενο. Σ΄ αυτή την αναζήτηση ο Αβραμόπουλος είναι προφανές ότι θα παίξει τον ρόλο που πολλά χρόνια τώρα προβάρει. 

Όσα διαβάσατε είναι προσωπικές απόψεις κι εκτιμήσεις ενός στρατιωτικού συντάκτη που έτυχε να γνωρίσει τον Αβραμόπουλο όσο ήταν ΥΕΘΑ. Αυτές είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισα χωρίς να έχω μιλήσει ούτε με “κύκλους”,ούτε με “πηγές” κομματικών επιτελείων. Ευτυχώς Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ