2015-01-08 08:56:23
Φωτογραφία για Τα χιόνια και οι βροχές εκτός από προβλήματα...πλημμύρισαν και τα φράγματα!
Η άλλη όψη των ευεργετικών βροχών και χιονοπτώσεων- Τα τρία μεγάλα φράγματα έχουν ήδη ανεβάσει στάθμη, ενώ έτρεξαν ποταμοί και χείμαρροι που είχαν ξεραθεί

Κακοκαιρία, αποκλεισμοί, προβλήματα…Αυτή είναι η μια όψη της έντασης με την οποία χτύπησε ο καιρός την Κρήτη. Διότι υπάρχει και η άλλη, η καλή, η ευεργετική! Οι τεράστιες ποσότητες νερών που έχουν πέσει από τις βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τα χιόνια θα αναζωογονήσουν το επόμενο διάστημα τη φύση. Και κυρίως εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες και…γεμίζουν τα φράγματα!

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έτρεξαν ποταμοί και χείμαρροι που σχεδόν τους…είχαμε ξεχάσει! Ειδικά τα φράγματα τις επόμενες ημέρες θα έχουν την τιμητική τους, αλλά ήδη τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά! Η στάθμη έχει ανέβει και τα…νερά είναι ακόμη πίσω!

Ο κ.Κοπάσης

“Φυσικά η μια όψη είναι τα προβλήματα, αλλά η άλλη είναι η θετική πλευρά την οποία την έχουμε ανάγκη” λέει  ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ.Λευτέρης Κοπάσης.


“Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου δεκαήμερου έχουν ενισχύσει σημαντικά  τα αποθέματα των φραγμάτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης  στο Ηράκλειο το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Ακόμη και ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τις διάφορες που υπάρχουν όλο αυτό το διάστημα- από την…ξηρασία σχεδόν των προηγούμενων εβδομάδων μέχρι την…ευλογία των τελευταίων 24ωρων.

“Πιο συγκεκριμένα στον Αποσελέμη εκτιμάται ότι η στάθμη έχει ανέλθει κατά 1,5 μέτρο που ισοδυναμεί με 1εκ m3, (ακριβή στοιχεία θα έχουμε τις επόμενες μέρες που θα αποκατασταθεί η πρόσβαση), διπλασιάζοντας έτσι την ποσότητα του νερού που είναι ήδη αποθηκευμένη, η οποία παρόλα αυτά παραμένει μικρή σε σχέση με τα 27 εκ m3 χωρητικότητας του φράγματος” τονίζει ο κ.Κοπάσης και επισημαίνει:

“Ο Χώνος που σηματοδοτεί πλημυρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί ακόμα, όμως μεγάλη αισιοδοξία δημιουργούν οι χιονοπτώσεις στο Οροπέδιο Λασιθίου που είναι σίγουρο ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τις ποσότητες του νερού στον Αποσελεμη μέχρι και το καλοκαίρι.” Αναφέρει και εμφανίζεται σίγουρος ότι το φράγμα θα πάρει μεγάλες ποσότητες πριν καν ολοκληρωθεί η σήραγγα του χώνουν που οριστικά θα φέρει τα νερά στον Αποσελέμη.

Στο Φράγμα Ποταμών .στο Ρέθυμνο, χωρητικότητας 23 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων,  η πληρότητα του παραμένει μεγάλη και πλησιάζει τα όρια της υπερχείλισης!

“Αυτό βέβαια είναι ένα γεγονός που σηματοδοτεί  την περιορισμένη αξιοποίησή του, πράγμα που πρέπει να απασχολεί όχι μόνο τον Οργανισμό άλλα και τους συναρμόδιους φορείς και χρήστες της ευρύτερης περιοχής δηλ Δήμους ΔΕΥΑ και Περιφέρεια” τονίζει.

“Στο Φράγμα Βαλσαμιώτη, στα Χανιά, που χαρακτηρίζεται ως ασφαλείας και εξισορρόπησης με χωρητικότητα μόνο 6εκ m3, επαληθεύεται η πρόβλεψη για την πλήρωσή του μέχρι την άνοιξη. Τις τελευταίες μέρες έχουν περάσει από τον αγωγό που το συνδέει με τις πηγές των Μεσκλών απ όπου τροφοδοτείται,  1,3εκ m3 νερού ενώ η παρακολούθησή του είναι συνεχής καθώς θα γεμίσει για πρώτη φόρα” δηλώνει ο κ.Κοπάσης

Δεν είναι όμως μονο αυτά τα μεγάλα φράγματα…Και άλλα όπως του Ινίου, οι λιμνοδεξαμενές κα έχουν ήδη πάρει τεράστιες ποσότητες. Και είμαστε μονο στις άρχες Ιανουαρίου!

“Είναι η καλή είδηση των ημερών. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν πολλά προβλήματα όμως ειδικά οι χιονοπτώσεις στα ορεινά δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία για επάρκεια στην κάλυψη των αναγκών μας σε νερό της επερχόμενη αρδευτική και τουριστική περίοδο” καταλήγει
 Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ