2015-01-08 13:32:38
Φωτογραφία για Συναγερμός στη Γαλλία: Εντοπίστηκαν οι δράστες της επίθεσης στην Charlie Hebdo
Οι δύο ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης κατά του Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε δώδεκα συνολικά ανθρώπους εντοπίσθηκαν στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με πηγή των ερευνών. Τα δύο αδέλφια φέρεται να αναγνώρισε ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι δύο άνδρες είναι οπλισμένοι. Ο συνεργός τους ηλικίας 18 ετών είχε παραδοθεί το πρωί της Πέμπτης στην αστυνομία αφού είδε το όνομά του στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, σημειώθηκε έκρηξη σε εστιατόριο που βρίσκεται κοντά σε τέμενος στην πόλη Βιλφρανς-σιρ-Σαόν της ανατολικής Γαλλία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματίες. «Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια», δήλωσε αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία για το περιστατικό.

Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πυρών μεταξύ αγνώστου και δημοτικών αστυνομικών στο προάστιο Μονρούζ στον νότο του Παρισιού. Ανδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα μια γυναίκα αστυνομικός να τραυματιστεί σοβαρά και να υποκύψει στη συνέχεια στα τραύματά της
. Από την επίθεση τραυματίστηκε και ένας υπάλληλος του δήμου. Το περιστατικό δεν έχει εξακριβωθεί εάν συνδέεται με τη χθεσινή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας. Στο σημείο μετέβη ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος δήλωσε ότι ο δράστης διέφυγε.

Το πρωί παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές ο νεότερος εκ των τριών Γάλλων που αναζητούνται για τη δολοφονία δώδεκα εργαζομένων στην εφημερίδα Charlie Hebdo, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού.

Η αστυνομία εξέδωσε παράλληλα εντάλματα σύλληψης και συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των άλλων δύο δραστών, οι οποίοι είναι αδέλφια και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1 η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις επισημαίνοντας ότι οι δύο ύποπτοι που αναζητούνται ήταν «γνωστοί» στην αστυνομία και αναμφίβολα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση πριν από την επίθεση. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος» και ότι τη μεγαλύτερη δυσκολία προκαλεί στην αστυνομία ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο.

Δικαστική πηγή δήλωσε ότι επτά άτομα, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο περιβάλλον των δύο καταζητούμενων αδελφών, που έχουν ταυτοποιηθεί ως δράστες της επίθεσης, έχουν συλληφθεί.

Αξιωματούχος της εισαγγελίας δήλωσε ότι ο νεότερος εκ των τριών ενόπλων, ο οποίος ονομάζεται Χαμίντ Μουράντ, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, η οποία βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είπε επίσης ότι άνθρωποι από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης φωτογραφίες των δύο αδελφών Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, 34 και 32 ετών αντίστοιχα, γεννηθέντων στο Παρίσι, απευθύνοντας έκκληση σε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά να επικοινωνήσει με τις αρχές. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους δύο δράστες ως «οπλισμένους και επικίνδυνους».

Σύμφωνα με το Associated Press o Σερίφ Κουασί είχε καταδικαστεί το 2008 σε κάθειρξη 18 μηνών με την κατηγορία της τρομοκρατίας καθώς συμμετείχε σε δίκτυο που έστελνε μαχητές στο Ιράκ. Είχε δηλώσει μάλιστα εξοργισμένος με τον βασανισμό των Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ κοντά στη Βαγδάτη. Στη διάρκεια της δίκης είχε πει «πραγματικά πιστεύω στην ιδέα της καταπολέμησης του αμερικανικού συνασπισμού στο Ιράκ».

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Αμπού Ισέν, ο Σερίφ Κουασί ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν «το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν (Buttes-Chaumont)». Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.

Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Σερίφ Κουασί ύποπτο ως προσκείμενο ενός προσώπου του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Σερίφ Κουασί θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.

Ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος.

Πρόσωπο οβάλ, κεφάλι ξυρισμένο και αραιό μούσι σύμφωνα με τη φωτογραφία που η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Σερίφ είναι πιθανόν «ένοπλος και επικίνδυνος», όπως ο αδελφός του Σαΐντ, που γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1980, επίσης στο Παρίσι. Ο τελευταίος, επίσης γαλλικής υπηκοότητας, σύμφωνα με μαρτυρίες έχει καστανά μάτια, κοντά καστανά μαλλιά και μικρή γενειάδα.

Η ταυτότητα ενός εκ των δυο αδελφών βρέθηκε σε αυτοκίνητο που είχαν εγκαταλείψει οι φυγάδες στο βορειο-ανατολικό Παρίσι.

Ο φερόμενος ως συνεργός τους που παραδόθηκε τη νύχτα στην αστυνομία στη βορειο-ανατολική Γαλλία, ο 18χρονος Μουράντ Χαμίντ είναι ο κουνιάδος του Σερίφ Κουασί. Θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τους δύο σκοπευτές. Αυτόπτης μάρτυρας είχε κάνει λόγο για την παρουσία τρίτου συνεργού μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα της διαφυγής των δραστών της επίθεσης.

Χρήστες του Διαδικτύου που παρουσιάζονταν ως συμμαθητές του Χαμίντ είχαν δηλώσει νωρίτερα σε μηνύματά τους στο Twitter ότι ο Μουράντ Χαμίντ ήταν στην ώρα του μαθήματος μαζί τους στο λύκειο, την ώρα της επίθεσης.

Την αναπαραγωγή των επίμαχων σκίτσων απέφυγαν τα περισσότερα αμερικανικά έντυπα

Οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ αρνήθηκαν χθες να αναδημοσιεύσουν ή να προβάλουν τα αμφιλεγόμενα σατιρικά σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Daily Beast και Slate αναδημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα, ωστόσο άλλες αμερικανικές εκδόσεις και οργανισμοί, περιλαμβανομένων των New York Times, Wall Street Journal και των πρακτορείων Reuters και Associated Press αποφάσισαν περί του αντιθέτου. Ορισμένα μέσα υποστήριξαν ότι οι οδηγίες που έχουν είναι να αποφεύγουν τη δημοσίευση εικόνων ή άλλου υλικού με στόχο την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος.

"Επειτα από προσεκτική εξέταση, οι επικεφαλής των Times αποφάσισαν ότι η περιγραφή των επίμαχων σκίτσων θα παρείχε στους αναγνώστες επαρκείς πληροφορίες για να κατανοήσουν τη σημερινή είδηση", δήλωσε χθες μέσω email η εκπρόσωπος του οργανισμού στον οποίο ανήκουν οι New York Times, η Ντανιέλ Ρόαντς Χα, αναφερόμενη στην επίθεση στο Παρίσι.

Ο εκδότης της Philadelphia Inquirer Μπιλ Μάριμοου δήλωσε στο Ρόιτερς: "Δεν θα αναδημοσιεύσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες τα σκίτσα. Δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα στο να προσβάλλεις δεκάδες εκατομμύρια μουσουλμάνους και να περιγράψεις κάτι με λέξεις".

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει πάγια πολιτική την μη αναπαραγωγή προκλητικών εικόνων, όπως δήλωσε και στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός του Πολ Κόλφορντ.

Μάλιστα, το Associated Press ανακοίνωσε ότι επεξεργάστηκε μία φωτογραφία του 2012 του Στεφάν Σαρμπονιέ, του διευθυντή του "Charlie Hebdo" ο οποίος είναι μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης, ώστε να μη διακρίνεται το σκίτσο με τον Μωάμεθ στο εξώφυλλο του περιοδικού που κρατάει στα χέρια του.

Η κάλυψη της είδησης από την Wall Street Journal περιελάμβανε την αναδημοσίευση ορισμένων από τα προκλητικά σκίτσα της Charlie Hebdo, κάποια εκ των οποίων διακωμωδούν θρησκείες, περιλαμβανομένου του Ισλάμ, αλλά κανένα από αυτά δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέσω email ότι "οι δημοσιογράφοι μας ανά τον κόσμο είναι ταγμένοι στο ρεπορτάζ και στη δημοσιοποίηση της είδησης εξηγώντας το περιεχόμενό της και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό παρά τα σημερινά φρικτά γεγονότα. Και κάνοντας αυτό, τασσόμαστε καθημερινά στις κεντρικές αξίες της ελευθερίας του Τύπου".

Πηγή: kathimerini
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ