2015-01-10 11:59:16
Φωτογραφία για Κυπριακές Αερογραμμές: Οργάνωσαν αιφνίδιο θάνατο
Στην ανεργία άλλοι 550 εργαζόμενοι

Πέτρος Θεοχαρίδης

Με υποχρεώσεις €2 εκατ. προς τρίτους, με καταθέσεις €18 εκατ. στην τράπεζα, αλλά και την υποχρέωση για επιστροφή €66,1 εκατ. συν τόκους εντός τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την ειλημμένη από καιρό και προγραμματισμένη για χθες το βράδυ απόφασή της να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές. Όλα εξελίχθηκαν με βάση τον προγραμματισμό που είχε καταρτήσει η κυβέρνηση, τον οποίο αποκάλυψε χθες ο «Φ».

Στις 6.00 μ.μ. εκδόθηκε η ανακοίνωση των Βρυξελλών, στις 6.30 μ.μ. οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών δήλωναν δημόσια ότι στην εταιρεία θα μπει εκκαθαριστής και ότι πιο αργά χθες το βράδυ η «ανεξάρτητη» Αρχή Αδειοδότησης Αερομεταφορών συνεδριάζει έκτακτα για να αναστείλει την άδεια αερομεταφορών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Είχε ταυτόχρονα  ετοιμαστεί το σχέδιο αντιμετώπισης των επιβατών που από σήμερα το πρωί πρέπει να αλλάξουν τις πτήσεις τους και το δ.σ. των Κ.Α. συνήλθε στις 6.00 μ.μ. αναμένοντας την προσγείωση της τελευταίας πτήσης από Αθήνα για να αναγγείλει τις διευθετήσεις.


Χθες το πρωί, υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και TOP KINISIS, μετά από διαβουλεύσεις με τη Γενική Λογίστρια και τον Γενικό Ελεγκτή. Ο Χάρης Γεωργιάδης υπολογίζει ότι υπάρχει προπώληση εισιτηρίων μέχρι και τον Οκτώβριο 2015, που συνεπάγεται κόστος αρκετών εκατομμυρίων. Η διαχείρισή τους  με αντικατάσταση από άλλες εταιρείες, θα κοστίσει περίπου 7 εκατ. ευρώ. «Είναι όση η ετήσια αποζημίωση από την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Τουρκία», εξήγησε.

Μόνη ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το κλείσιμο των Κ.Α., ήταν το γεγονός ότι, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έδωσε οδηγίες να γίνει επίκληση λόγω ασφάλειας πτήσεων από την ίδια την εταιρεία, τελικά χθες, οι υπόλογοι διευθυντές της εταιρείας, έδωσαν γραπτή διαβεβαίωση στο Δ.Σ. ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με πλήρη ασφάλεια και πως αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αυτό οδήγησε τον Χάρη Γεωργιάδη στην ενεργοποίηση του σχεδίου Β για το κλείσιμο της εταιρείας.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ», αυτό ήταν να επιστρατευτεί σε έκτακτη συνεδρία η υπό τον γ.δ. του Υπ. Συγκοινωνιών, Αρχή Αδειοδότησης Αερομεταφορών. Ούτε και οι νομικές συμβουλές να μην βιαστούν για άμεσο κλείσιμο -από τον Πόλυ Πολυβίου- δεν ανέτρεψαν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, προανήγγειλε -πολύ πριν αποφασίσει το Δ.Σ. της εταιρείας-  ότι στις Κ.Α. θα μπει εκκαθαριστής και ότι η Αρχή Αδειοδότησης θα αναστείλει την άδεια της εταιρείας.

Ερωτηθείς από τον «Φ» αν έδωσε τέτοιες οδηγίες στο Δ.Σ. της εταιρείας και στην Αρχή Αερομεταφορών, ανέφερε ότι αυτή ήταν η αναμενόμενη απόφαση με τις πληροφορίες που είχε. Επίσης, η ΙΑΤΑ, έστειλε χθες επιστολή στις Κ.Α. με την οποία ζητά εντός μηνός να εγγυηθεί ποσό 7 εκατ. δολαρίων, ώστε να καλυφθούν οι μεταφορές επιβατών σε ενδεχόμενο πτώχευσης.

Πρόσθετα, ο υπουργός εξήγησε ότι οι 550 εργαζόμενοι δεν θα λάβουν χαριστικές αποζημιώσεις αλλά τους δύο μισθούς προειδοποίησης που προβλέπει ο νόμος συν τα άλλα ωφελήματα τους, από τα €18 εκατ. που διαθέτει η εταιρεία. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών, ανέφερε ότι έγιναν διευθετήσεις ώστε να αυξηθούν οι πτήσεις ξένων εταιρειών και έτσι δεν θα υπάρξει κενό. Ταυτόχρονα γίνονται ενέργειες για να δοθεί το όνομα και το έμβλημα των Κ.Α. σε ιδιώτες για να συστήσουν νέα εταιρεία, όμως, οι δύο υπουργοί δεν έχουν χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό. Βέβαια, το ερώτημα με ποια εχέγγυα θα λειτουργήσει ξανά μια εταιρεία με την επωνυμία «Κυπριακές Αερογραμμές» αφού ήδη οι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι καλύπτεται το κενό που δημιουργήθηκε, δεν απαντήθηκε.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/236450/kypriakes-aerogrammes-organosan-aifnidio-thanato#sthash.90akDp6J.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ