2015-01-14 18:54:43
Φωτογραφία για Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα ψηφοδέλτια Επικρατείας για την ψήφο των στρατιωτικών
Γρηγόρης Δεμέστιχας και Νίκος Τόσκας στα ψηφοδέλτια

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη

Στην πέμπτη θέση των ψηφοδελτίων Επικρατείας επέλεξαν οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας να τοποθετήσουν δύο ανώτατους αξιωματικούς εν αποστρατεία, τον Αντιναύαρχο ε.α. Γρηγόρη Δεμέστιχα ο πρώτος και τον (τεθωρακισμένο) Αντιστράτηγο ε.α. Νίκο Τόσκα ο δεύτερος.

Ας δούμε λοιπόν τα βιογραφικά των δύο επιλογών των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποβλέπουν στο να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους ενός σημαντικού “target group”, όπως είναι οι στρατιωτικοί!

Ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος ε.α. Γρηγόρης Δεμέστιχας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940, εισήχθη σε ηλικία 16 ετών στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (κάτι που επιτρεπόταν τότε) και αποφοίτησε από τη Σχολή το 1960.


 Ως Ανθυποπλοίαρχος μετέβη εθελοντικώς στην Κύπρο και υπηρέτησε τα έτη 1965-1966, ως κυβερνήτης τορπιλακάτου ανατολικής προελεύσεως, που είχε αποκτήσει τότε η Κύπρος και είχε επανδρωθεί μυστικώς με Ελλαδίτες αξιωματικούς απόφοιτους της ΣΝΔ. Ως Πλωτάρχης συμμετείχε του Κινήματος του Ναυτικού του Μαΐου 1973 λόγω του οποίου συνελήφθη, φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε. Μετά τη μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974, επανήλθε στο ΠΝ. Ως ανώτερος και ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε κυβερνήτης πλοίου, Διοικητής Μοιρών Πλοίων, Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος, Διοικητής Διοικήσεως Αντιτορπιλικών, Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, Υπαρχηγός ΓΕΝ και ως Αντιναύαρχος επί διετία Αρχηγός Στόλου. Από την υψηλή αυτή του θέση, τον Δεκέμβριο του 1993, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας, λόγω της – τότε – επαναφοράς αποστράτων στο στράτευμα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (ΥΕΘΑ ο Γεράσιμος Αρσένης).

Πέραν των επαγγελματικών πτυχίων είναι κάτοχος του πτυχίου Shipping Law and Practice of London School of Economics και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών.

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΛΕΣΜΕ και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) του Υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2004-2009.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Τόσκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971 και αποφοίτησε το 1975, ως ανθυπολογαγός του Όπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων (ανθυπίλαρχος), κάτι για το οποίο είναι εξαιρετικά υπερήφανος.

Από το 1975 μέχρι και το 2005 που αποστρατεύτηκε υπηρέτησε σε μονάδες του Όπλου του στον Έβρο (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο ΓΕΣ, στο ΓΕΕΘΑ, στο ΝΑΤΟ, σε θέσεις επιχειρησιακές, διοικήσεως, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Έχει αποφοιτήσει από το σχολείο τεθωρακισμένων του Αμερικανικού Στρατού, τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Αμύνης (1999), ενώ υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής, καθώς και στο στρατηγείο της Συμμαχίας στη Νάπολη, ως υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.

Από την Νάπολη, στο πλαίσιο της SFOR, στάλθηκε στο Σαράγεβο (Βοσνία) μετά από ενέργειες του τούρκου προϊσταμένου του, αλλά «εισέπραξε» μία έγγραφη διαμαρτυρία από πλευράς του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στο ΝΑΤΟ ότι «εκτελεί τα καθήκοντά του με εθνικά κριτήρια και όχι νατοϊκά».

Επί Αρχηγίας ΓΕΣ του Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη ήταν εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ, όπου έκτοτε είχε καλές σχέσεις με τους στρατιωτικούς συντάκτες, ενώ όταν ο Στρατηγός προήχθη σε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον ακολούθησε και ο τότε Συνταγματάρχης Τόσκας ως Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ως ταξίαρχος διοίκησε για ένα χρόνο την επίλεκτη XXV (25η) Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ) στον Έβρο, όπου απέσπασε εξαιρετικές βαθμολογίες αλλά αποστρατεύτηκε αμέσως μετά (2005), επειδή είχε έλθει σε σύγκρουση με την τότε ηγεσία του ΓΕΣ για θέματα εκπαιδεύσεως.

Πάντα ήταν «μη δεξιών» αντιλήψεων, με αποτέλεσμα μετά την αποστρατεία του, το 2006, να ξεκινήσει η συνεργασία του με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ (με τότε τομεάρχες τον Παπουτσή και τη Βάσω Παπανδρέου) και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Ήταν από τους βασικούς συντάκτες του προγράμματος Αμύνης του ΠΑΣΟΚ του 2009.

Από τον Νοέμβριο 2009, επί κυβερνήσεως Γ.Παπανδρέου, ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Αμύνης (ΑΝΥΕΘΑ), Πάνου Μπεγλίτη, με έμφαση στον έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Τον Ιούνιο του 2011, λίγο μετά την αναβάθμιση του Π.Μπεγλίτη και την προαγωγή του σε Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ο Ν.Τόσκας παραιτήθηκε, λόγω σοβαρών διαφωνιών που είχε μαζί του. Το 2012, ως ιδιώτης, είχε αποστείλει επιστολή στον διευθυντή του «ΒΗΜΑτος» όπου του εξηγούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος στο Στρατό, από χουντικούς, όπως είχε υποστηρίξει τότε ο προηγούμενος πολιτικός του προϊστάμενος!

Από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της «Στρατιωτικής Στρατηγικής», ενώ από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της «Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ», με πρόεδρο τον καθηγητή Ν. Κοτζιά, ο οποίος και αυτός παλαιότερα ανήκε στο ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ: http://www.kalpes15.gr/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%82-2015/%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%BD%CE%B4-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ