2015-01-15 10:17:07
Φωτογραφία για Πως «Καίει» οριστικά τα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ ο Φιλανδός πρωθυπουργός;
Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του χρέους επιχειρεί να «κάψει» προκαταβολικά ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άλεξ Σταμπ, με μια βαρυσήμαντη δήλωση που φιλοξενείται ως πρώτο θέμα, αυτή την ώρα, στην ηλεκτρονική έκδοση των “Financial Times” «Θα παραμείνουμε σκληροί. Είναι σαφές ότι θα λέγαμε ένα ηχηρό “όχι” στη διαγραφή δανείων», τονίζει.

Οι δηλώσεις του Σταμπ (αριστερά στη φωτογραφία με την Άνγκελα Μέρκελ) θέτουν την Φινλανδία σε τροχιά σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, καθώς το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα έχει θέσει τη διαγραφή χρέους στον πυρήνα των προεκλογικών του προτάσεων.

Παρότι η δήλωσή του αποτελεί εξ αντικειμένου παρέμβαση στις ελληνικές εκλογές, με τρόπο που δεν συνηθίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Φιλανδός πρωθυπουργός τονίζει: «Φυσικά δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τις ελληνικές εκλογές. Αλλά νομίζω ότι είναι δίκαιο για τους Έλληνες και τους Φιλανδούς να ειπωθεί δυνατά ότι ορισμένες από τις δηλώσεις ελληνικών κομμάτων και οι ιδέες που εκθέτουν για το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είναι απλά απαράδεκτες για την Φινλανδία».


Οι δηλώσεις αυτές έχουν μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι η Φινλανδία είναι σταθερός σύμμαχος της Γερμανίας στην υποστήριξη της λιτότητας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας μάλιστα ακόμη πιο σκληρές θέσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Ελσίνκι υπενθυμίζεται ότι ήταν η μοναδική που αξίωσε και τελικά έλαβε εμπράγματες εξασφαλίσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να εγκρίνει την παροχή των δανείων του δεύτερου μνημονίου.

Πολλοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εικάζουν ότι οι δηλώσεις του Σταμπ, που μόνο ως «διπλωματικές» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, δεν μπορεί παρά να έγιναν σε συνεννόηση και με το Βερολίνο, που ως τώρα προσπαθεί επισήμως να κρατήσει τις ισορροπίες, αποφεύγοντας ακραίες τοποθετήσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταμπ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω σε τυχόν αιτήματα της Ελλάδας για τερματισμό του προγράμματος του μνημονίου και διαγραφή χρέους, καθώς κινδυνεύει να χάσει τις επόμενες εκλογές, τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία της Φινλανδίας βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, μπαίνοντας στον τρίτο χρόνο ύφεσης.

Όπως τονίζει στους FT, η Φινλανδία έχει δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη. «Όμως», τονίζει, «κανείς δεν θα πρέπει να έχει τρελές ιδέες ότι θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να διαγράψουμε δάνεια ή να σταματήσουμε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Αυτό θα ήταν απλώς αδύνατο, πολιτικά και οικονομικά, για μια χώρα όπως η Φινλανδία, που και η ίδια αγωνίζεται αυτή την περίοδο».

Και προσθέτει ο Φιλανδός πρωθυπουργός, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαστε σκληροί σε όποια νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ζητήσει αλλαγές στους όρους που έχουν τεθεί. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει επιστροφή, όσον αφορά τα δάνεια και το οικονομικό πρόγραμμα. Πρέπει να έχουμε με μεγάλη σαφήνεια στο μυαλό μας ότι οι όροι αυτών των δανείων έχουν ήδη χαλαρώσει πολλές φορές». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ