2015-01-15 14:01:31
Φωτογραφία για Σημεία συνέντευξης ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκπομπή «ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΔΕΞΙΑ» του Τ/Σ ACTION 24 και στους δημοσιογράφους Μαριάννα Πυργιώτη και Μαρία Νταλιάνη
Για το e-mail του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη στην τρόικα και για το εάν θα λάβει νέα μέτρα η Κυβέρνηση, στην περίπτωση που είναι πάλι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία  

 

«Η χώρα έχει κάνει 55 δισεκατομμύρια ευρώ δημοσιονομική προσαρμογή. Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης.

Οι θυσίες του Ελληνικού λαού, ό,τι δόθηκε αυτό το διάστημα για να μπορέσουμε να σταθούμε και να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη, είναι  απίστευτο.

Εάν λοιπόν τώρα καθίσουμε και συζητήσουμε πως η νέα κυβέρνηση που θα έρθει μετά τις εκλογές, χρειαστεί να συζητήσει με η τρόικα για να κλείσει την αξιολόγηση, αδικούμε όλη την προσπάθεια όταν στεκόμαστε  σε μία πρόταση την οποία διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών ως σκέψη προς τη τρόικα. 

Εγώ ρωτάω την άλλη πλευρά. Τι θα κάνει εάν εκλεγεί και η τρόικα τους ζητήσει οτιδήποτε του ίδιου ποσού, το 6,5% αν θέλετε ως αύξηση στο ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, που εμένα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, καθώς είναι  ένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας ο οποίος ανακάμπτει και ανακάμπτει ταχέως.


Εδώ το ερώτημα ποιο είναι; Είναι  ένα και βασικό. Θα κλείσουμε την αξιολόγηση με την τρόικα; Θα τη κλείσουμε ναι ή όχι;»  

Για το αν η Ελλάδα απώλεσε μέρος της εθνικής της ισχύος τα 4 χρόνια του Μνημονίου  

«Προφανώς μια κατάχρεη χώρα, η οποία έχει ανάγκη τη διεθνή βοήθεια, δεν είναι μια ισχυρή χώρα. Μια υπερχρεωμένη χώρα είναι μια χώρα που δεν είναι ισχυρή.

Είναι προφανές ότι η ισχύς μιας χώρας είναι σε ευθεία αναλογία με την ισχύ της οικονομίας της και για αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση. Εγώ δεν ξέρω πώς να ξεχωρίσω τα θέματα και ποιο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω εθνικό.

Νομίζω ότι στην άποψη του μέσου πολίτη όπως εκεί εμφανίστηκε, εθνικό σημαίνει κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Υπ’ αυτή την έννοια, βεβαίως η οικονομία είναι κάτι το πάρα πολύ σοβαρό. Και βεβαίως, στην ευθεία ερώτησή σας απαντώ με μια ευθεία απάντηση. Εάν δεν είχαμε αντιμετωπίσει το θέμα των δίδυμων ελλειμμάτων και δεν είχαμε παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη, είναι  αυτονόητο ότι η χώρα θα ήταν πολύ πιο αδύναμη απ’ ότι είναι  σήμερα.

Φανταστείτε μία Ελλάδα έξω από το ευρώ, που θα βρισκόμασταν σήμερα. Κατά συνέπεια, εθνικό ήταν και παραμένει το θέμα, εθνική ήταν και παραμένει η προσπάθεια και είναι  καλό να αντιμετωπίζεται με τις παραμέτρους σοβαρότητας που πια έχουμε κατακτήσει για τα εθνικά θέματα, όπως η εθνική ασφάλεια την οποία τώρα υπηρετώ, οι εξωτερικές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό - και εδώ πρέπει  να πούμε ένα θετικό πράγμα για το πολιτικό σύστημα -  έχουν μείνει εκτός της οξύτητας ενός προεκλογικού διαλόγου.

Δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές, όμως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, με ευπρέπεια και με χαμηλούς τόνους. Μακάρι αυτό να γίνει και στην οικονομία» 

Για τη θέση που διατύπωσε ο  Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής και  υποψήφιος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος,   στην ίδια εκπομπή,   ότι πρέπει  να υπάρχει περισσότερη συλλογική κατανάλωση και λιγότερη ιδιωτική κατανάλωση:

 

«Άρα, αυτό σημαίνει  περισσότεροι φόροι. Λιγότερη κατανάλωση σημαίνει περισσότεροι φόροι. Πέστε το τίμια.  Πέστε το καθαρά και τίμια. Πέστε το επιτέλους: “περισσότεροι φόροι”».

Για το εάν έχει διευρυνθεί η φορολογική βάση:

«Αυτό το οποίο έχει συμβεί, καταρχήν έγιναν -και ο κύριος Θεοχάρης είναι εδώ και πρέπει να το πω προς τιμήν του- πάρα πολλά πράγματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  Πρέπει  να σας πω, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν   και καθ’ υπερβολήν.

Εγώ διαφώνησα. Το έχω πει στον κύριο Χαρδούβελη. Έχω πει ότι παραδείγματος χάρη, το να θεωρείται ποινικό αδίκημα η μη καταβολή βεβαιωμένου φόρου επί δηλώσεως ειλικρινούς, είναι  απαράδεκτο.

Δηλαδή όταν δηλώνω τα εισοδήματά μου ειλικρινώς, βεβαιώνεται φόρος και δεν έχω να τον δώσω, αυτό στην Ελλάδα μπορεί να με οδηγήσει στη φυλακή. Αυτό κατά την άποψή μου είναι  απαράδεκτο και ορθώς λίγο πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση το κατήργησε. Μήπως όμως μας το είχε ζητήσει οποιοσδήποτε άλλος στη Βουλή;».  

Για την φορολογική πολιτική:

 

«Αυτό το οποίοι πρέπει  να κάνει η χώρα, όσο συνεχίζεται ο δρόμος της ανάκαμψης και αυξάνεται  το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, είναι  να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις. Να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Φορολογικοί συντελεστές της τάξης του 42%, του 45%, του 50%, προκαταβολή επομένου φόρου επομένου έτους της τάξης του 55% και του 80%, έκτακτες εισφορές, επίδομα αλληλεγγύης της τάξης του 50%,  διαφορετική αξία ακινήτων σε σχέση με τις αντικειμενικές που δεν ανταποκρίνονται στις αγορές, όλα αυτά αν μειωθούν ή  καταργηθούν   

και βγούμε κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θα αναπτύξουμε την οικονομία προς τα ύψη»

Για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική πολιτική:

«Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Υπάρχει ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την κυβέρνηση επ’ ονόματι περισσότερων φόρων και απλώς δεν έχει την ειλικρίνεια να μας το πει.

Αυτό πρέπει  κάποια στιγμή να γίνει και να είναι  έντιμο. Αυτή η συζήτηση πρέπει  να γίνει έντιμα».

Για την άποψη πολίτη σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε σχετικά με το αν κινδυνεύει η χώρα να βγει από το ευρώ: «και να το ήξερα, τι θα ‘βγαινε;»

«Κρατήσατε το μισό της φράσης. Έχει ευρώ στην τσέπη του. Στην τσέπη του είναι η συμμετοχή σε μια αναπτυγμένη κοινωνία πλουσίων χωρών. Περάσαμε κρίση, μπορεί να έχουμε πέντε ευρώ στην τσέπη μας τώρα, έχουμε όλη την ευκαιρία σαν χώρα και σαν κοινωνία, αν σοβαρευτούμε, όπως ελπίζω ότι θα γίνει με την απόφαση σε αυτές τις εκλογές, να έχουμε περισσότερα ευρώ στην τσέπη μας.

Αν πει, “έχω πέντε δραχμές στην τσέπη μου”  πώς θα σας ακουστεί;»

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, έστω και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στην κρίση, την πολύ μεγάλη αυτή κρίση των 55 δισ. ευρώ δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι παρά ταύτα μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα. Μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία.

Η Ελλάδα παραμένει στις 40 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, παρά την κρίση. Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν υποστεί καταβαράθρωση των εισοδημάτων τους, έχουν χάσει τις δουλειές τους, έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους μόνο στον ιδιωτικό τομέα και πόσους άλλους που ψάχνουν εργασία και δεν τη βρίσκουν.

Κατά συνέπεια, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά τα αισθήματα ματαίωσης, οργής, αν θέλετε όλα τα αισθήματα των συμπολιτών μας που ζορίστηκαν και δυστύχησαν από αυτή την κρίση.

Αυτό όμως δεν αλλάζει ένα βασικό γεγονός. Ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ανάκαμψής μας η παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ. Είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη. Και κάθε συζήτηση που κάνουμε πρέπει να έχει αυτή την παράμετρο. Την ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ.

Και αν θέλετε -αλλά αυτό δεν έχει σημασία- χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ,  τουλάχιστον σε επίπεδο λόγου τελευταία,  συνεχώς λέει εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ, έστω και αν αυτό δεν είναι αυτονόητο για ένα κομμάτι του. Εύχομαι να είναι απολύτως ενσυνείδητο αυτό που λέει.

Για το ζήτημα των δημοσίων δαπανών  

«Το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι πώς θα κατανείμει, πώς θα δαπανήσει αυτά τα οποία έχει, αλλά πώς θα τα αυξήσει αυτά, διότι απλούστατα δεν έχει αρκετά, το να επαναδιανείμουμε αυτό το οποίο δεν έχουμε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι “φενάκη”.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία και όλοι εμείς είναι πώς αυξάνουμε τον εθνικό πλούτο.

Ένα είναι βέβαιο, ότι με αύξηση της φορολόγησης την οποία δεν επαγγέλλεται καν εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ  αλλά προκύπτει σαφέστατα αφανώς,  όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξήσουμε τον εθνικό πλούτο,  αλλά πρόκειται να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια δημιουργίας πλούτου.

Το θέμα μας εδώ ποιο είναι; Αυτό είναι μια δεύτερη επιλογή, να την κάνουμε ευχαρίστως μαζί.

Το θέμα που εδώ μας απασχολεί είναι ποιο; Ποια ήταν τα αίτια που μας έφτασαν εδώ. Τα αίτια που μας έφτασαν εδώ είναι ότι οι κανόνες αναδιανομής δεν ήταν επαρκείς ή το μοντέλο ήταν λάθος ή ήταν ένα μοντέλο κρατισμού, ένα μοντέλο το οποίο εμπόδιζε την ιδιωτική οικονομία να αναπτυχθεί;

Αυτή τη στιγμή έχουμε, η χώρα έχει 700.000 δημοσίους υπαλλήλους. Έχει 1.800.000 ιδιωτικούς υπαλλήλους. Έχει 1.000.000  ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι πρέπει να προστεθούν σε αυτό. Αυτοί είναι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, το 1.000.000.

Έχουμε λοιπόν το 1.800.000 του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να παράξει αρκετό εισόδημα για να μπορέσει να θρέψει τους υπόλοιπους, τις 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, τους 2.800.000 συνταξιούχους, όλη την επιδοματική πολιτική…  Ο τρόπος να σκοτώσεις την ανάπτυξη είναι ακριβώς αυτός που ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται. Αύξηση των φόρων και  μεγάλος κρατικός τομέας.  Τι λέμε εμείς; Στρατηγικό και μικρό κράτος και αφήστε τον ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει. Πρέπει να περιορίσουμε το κράτος στον στρατηγικό του ρόλο και να αφήσουμε χώρο. Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 100.000 νέες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο καινοτομίας για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις. Και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό που απειλεί την Ελλάδα είναι το μοντέλο του κρατισμού, το οποίο επανέρχεται ως θεραπεία, ενώ είναι η ίδια η αρρώστια».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ