2015-01-16 12:04:18
Φωτογραφία για Πρόσθετη ρευστότητα ζητούν από τον ELA δύο ελληνικές τράπεζες
Εν μετρία συγχύσει τελούν οι Ελληνες τραπεζίτες καθώς οι πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούν το ήδη εύφλεκτο κλίμα της αγοράς. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι οι εξελίξεις είναι διαχειρίσιμες, οι κινήσεις των τραπεζών μαρτυρούν ότι η κατάσταση βρίσκεται στο "νήμα" και πως όλα τα σενάρια τίθενται επί τάπητος. Η εκροή των καταθέσεων που έχει προκαλέσει το political risk, καθώς και η αβεβαιότητα για τις επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το εάν θα συμπεριλάβει τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και το εάν θα συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έχει αναγκάσει ήδη δυο εγχώριες τράπεζες να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA).

Σύμφωνα με πληροφορίες δυο ελληνικές συστημικές τράπεζες -υπό το βάρος των συνθηκών που διαμορφώνουν οι πολιτικές εξελίξεις και λόγω των κλιμακούμενων πιέσεων από την ΕΚΤ για τόνωση της κεφαλαιακής του επάρκειας- κατέθεσαν χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος αιτήματα για τη χορήγηση ρευστότητας από τον ELA
. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για την Eurobank και την Alpha Bank. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι τράπεζες παρά το γεγονός ότι υπέβαλαν αίτημα, δεν συνεπάγεται ότι θα κάνουν de facto χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής. Εκτιμάται ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί εάν η κατάσταση εξομαλυνθεί μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών.

Μπορεί ο όγκος των καταθέσεων να μην υφίσταται σημαντικές απώλειες, δεν σημειώθηκε δηλαδή Bank run, οι τράπεζες δέχονται απώλειες απο τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, τις ελλείψεις απο τη στενότητα της μη χορήγησης δανείων και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η προσφυγή στον ELA είναι μια λύση που θα εξασφάλιζε τη ρευστότητα και θα έδινε τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφέρουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Ο τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό όταν δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Να σημειωθεί ότι το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση.

Τα αιτήματα των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη. Οι τράπεζες ζητούν, στο πλαίσιο του ELA, ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ είναι θέμα ημερών να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.

Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή μας της ΤτΕ. Το ELA δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας. Ετσι π.χ. χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων που η ΕΚΤ δεν θεωρεί επιλέξιμα για να χορηγήσει βασική χρηματοδότηση, μπορούν να γίνουν δεκτά για χρηματοδότηση μέσω ELA. Επιπλέον, η χρηματοδότηση μέσω ELA έχει προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα, για την αντιμετώπιση μη κανονικών συνθηκών, και δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες.

Η ένταξη στον ΕLA σημαίνει επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στις συνθήκες του 2012. Εκτός από το κόστος χρήματος το οποίο θα αυξηθεί, η ουσιαστική αλλαγή που θα φέρει η υπαγωγή των τραπεζών στο ΕLA είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι διασφαλίζεται αυτομάτως και η χρηματοδότηση. Το ΔΣ της ΕΚΤ μπορεί να περιστείλει τις πράξεις έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA αν κρίνει -με πλειοψηφία 2/3- ότι παρακωλύει στόχους και καθήκοντα του Ευρωσυστήματος.

πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΠΑΣ Γιάννινα στοχεύει ψηλά
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΠΑΣ Γιάννινα στοχεύει ψηλά
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ