2015-01-17 08:23:09
Φωτογραφία για Αντιδράσεις για τη σύσταση του Oxford University Press για τη λέξη ''χοιρινό''
Σάλος έχει προκληθεί στη Βρετανία μετά τη δημοσιοποίηση μιας αν μη τι άλλο ιδιαίτερης σύστασης που φέρεται ότι εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Oxford University Press Απευθυνόμενος προς τους συγγραφείς ο γνωστός εκδοτικός οίκος τους συνέστησε ούτε λίγο ούτε πολύ να αποφεύγουν τις αναφορές στο χοιρινό κρέας και συγκεκριμένα σε χοίρους, λουκάνικα και άλλα συναφή. Και τούτο προκειμένου να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι.

Η ύπαρξης σύστασης έγινε γνωστή μέσα από την ρ/φ εκπομπή του Τζιμ Νότι στο BBC, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η σύζυγος του οποίου πρόκειται να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική σειρά βιβλίων για τον εκδοτικό οίκο του πιο γνωστού ίσως πανεπιστημίου της Ευρώπης.

«Έλαβα μια επιστολή εδώ την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο Oxford University Press είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό», σημείωσε ο Νότι. Και πρόσθεσε:


«Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο».

Ερωτηθείς πάντως για το εν λόγω ζήτημα, ο εκδοτικός οίκος ανέφερε ότι δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους και τα χοιρινά από τα βιβλία του και ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στις συστάσεις του το τελευταίο διάστημα.

«Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη "γουρούνι" ή "χοιρινό";» «Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό», ανέφερε ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Εργατικών και μουσουλμάνος Χάλιντ Μάχμουντ δήλωσε στη Daily Mail: «Πρόκειται απολύτως για ανοησίες. Και όταν οι άνθρωποι το παρατραβάνε, τότε όλη η συζήτηση απαξιώνεται». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ