2015-01-17 09:41:15
Φωτογραφία για Δραγασάκης: Η προσφυγή των τραπεζών στον ELA δεν είναι δραματική εξέλιξη
«Πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο» - Αν δεν έχουμε συμφωνία τον Ιούλιο, δεν θα μπορούμε να τους πληρώσουμε και θα έχουμε πρόβλημα

Το τραπεζικό σύστημα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να χρησιμοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που ισχύει στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μια δραματική εξέλιξη, δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον 9.84, σχολιάζοντας την προσφυγή των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κινδυνολογία, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστό πως οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα».

Αυτό όμως, πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση της κατάστασης ή την πρόκληση πανικού.


Όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε θετική κατεύθυνση κινείται η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και πιστωτές, ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως θα απαιτηθεί ορισμένος χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν, αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαίο να έχει βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για παγίδα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια και με την πλάτη στον τοίχο.

«Πρέπει να καταλάβουν ορισμένες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «πως έχουμε δημοκρατία και ο λαός με την ψήφο του έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για αλλαγή πολιτικής», κάτι που και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κερέ τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του, όπως σημείωσε.

Για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι εξελίξεις είναι υπό έλεγχο.

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, παρά την παρατηρούμενη υστέρηση στα έσοδα, έχουν ήδη πιστωθεί τα σχετικά ποσά που αφορούν τόσο τους μισθούς του πρώτου τετράμηνου όσο και το ΕΚΑΣ για ολόκληρο το έτος.

«Όποιος θέσει ζήτημα αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων θα κινδυνολογήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, «αν αδειάσουν τα δημόσια ταμεία, θα ευθύνονται αποκλειστικά όσοι τα άδειασαν και όχι εκείνοι που θα τα παραλάβουν άδεια».

Για τη φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως έχει ήδη γίνει ο βασικός σχεδιασμός που προβλέπει τα εξής:

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν άλλο φόρο ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο και με προσδοκία άντλησης εσόδων της τάξης του 1,2-1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τα μισά από εκείνα που προβλέπει η σημερινή κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ακριβείς ρυθμίσεις θα αποφασιστούν μετά από κοινωνικό διάλογο και αφού τεθεί το ζήτημα της ανταποδοτικότητας του φόρου.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη φορολογική πολιτική, άμεσος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των ήδη θεσμοθετημένων φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ που κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η απομείωση του δημόσιου χρέους και, στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

«Το χρέος πρέπει να γίνει κοινωνικά βιώσιμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι, που, όπως ανέφερε, αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες της γηραιάς ηπείρου.

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για την θετική ανταπόκριση που εκδηλώθηκε στο εν λόγω ζήτημα από αξιωματούχους της ιρλανδικής κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε πως και άλλες κυβερνήσεις συμφωνούν με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο»

Διευκρινίσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ελάφρυνση χρέους,  τη δημοσιονομική πολιτική, τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τις σχέσεις με τα ευρωπαϊκά κράτη παρέσχε σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο Europolitics ο Γιάννης Δραγασάκης.

 

Ερωτηθείς για το χρέος ο κ. Δραγασάκης απάντησε πως θα πρέπει να εξετασθεί η βιωσιμότητα του. «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο», τόνισε και προσέθεσε: «Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».

Ο ίδιος σημείωσε πως η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με ένα ποσοστό ανάπτυξης, καθώς η σύνδεση με το πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσοστό του οποίου προβλέπεται να αγγίξει το 4,5% ως το 2020, πριν ξεπεράσει αργότερα το 7% δεν είναι ρεαλιστική. «Με παρόμοιο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει πραγματικά τρόπος να γίνει κάτι άλλο», σημείωσε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα διοχετεύεται στις δημόσιες επενδύσεις και όχι στους πιστωτές.

Ο ίδιος είπε πως αν γίνει αποδεκτό ότι το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ χρειάζεται τότε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους. «Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης. Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, θα αναζητήσουμε μια λύση για το χρέος αποκλειστικά ελληνική», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώσε: «Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό»,ανέφερε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει:

«Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ