2015-01-18 09:05:08
Φωτογραφία για Πόσο φόρο θα πληρώσω το 2015 για τα ακίνητά μου;
Έχετε μπερδευτεί και δεν έχετε καθόλου άδικο. Από τη στιγμή που η φορολογία μπήκε στο τραπέζι του φορολογικού διαλόγου, ήταν αναμενόμενο να ακούγονται υπερβολές, υποσχέσεις, ψέματα και παραμύθια Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα «πόσο φόρο θα πληρώσω το 2015 για τα ακίνητά μου» δεν είναι καθόλου εύκολη. 

Το μόνο εφικτό, είναι να γίνει η καταγραφή των δεδομένων. Ιδού λοιπόν.

Δεδομένο 1ο: Οι δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ που εκκρεμούν, θα πληρωθούν κανονικά όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί. Με εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ή άλλως θα υπάρξει συνέχεια του φόρου. Όσον αφορά στον ενδεχόμενο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθούν και ότι ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει από το 2015. Άρα, τέλος Ιανουαρίου και τέλος Φεβρουαρίου πληρώνουμε κανονικά, αλλιώς τα ποσά προστίθενται στα ληξιπρόθεσμα και αρχίζουν να τρέχουν οι τόκοι.


Δεδομένο 2ο: Υπάρχει εκκρεμότητα με μια οφειλή της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ από το χαράτσι της ΔΕΗ του 2013. Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το θέμα. Το να πετάξει τη λίστα στον κάλαθο των αχρήστων, ισοδυναμεί με κατάφορη αδικία αυτών που φάνηκαν συνεπείς και πλήρωσαν. Είναι ένα «ευαίσθητο» ζήτημα καθώς αφορά σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Μάλιστα, από τη στιγμή που το ποσό θα βεβαιωθεί, οι ιδιοκτήτες θα έχουν έναν μήνα στη διάθεσή τους για να πάνε να πληρώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα φορτωθούν και αυτοί με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεδομένο 3ο: Τα δύο κόμματα που είτε το ένα είτε το άλλο θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ποιος πρέπει να πληρώνει από εδώ και στο εξής το μάρμαρο. Η Νέα Δημοκρατία τάσσεται υπέρ ενός φόρου ο οποίος θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι οι μικρότερες ιδιοκτησίες δεν πρέπει να πληρώνουν. Υπάρχει και μια ακόμη διαφορά: Η Νέα Δημοκρατία θέλει ο φόρος να επιβάλλεται ανά ακίνητο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο φόρος να επιβάλλεται με βάση το άθροισμα της περιουσίας.

Σε αυτό το σημείο αρχίζουν τα σενάρια:

Σενάριο 1ο: εκλέγεται η Νέα Δημοκρατία. Σε σημερινή συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα είναι μειωμένος κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό. Άρα, σε ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης υπό την Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να περιμένουμε την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν οριζόντια κατά 7%. Αν πληρώναμε 200 ευρώ πέρυσι, το 2015 θα πληρώνουμε 14 ευρώ λιγότερα. Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρότασης είναι περιορισμένο καθώς υπολογίζεται σε περίπου 200-250 εκατ. ευρώ. Ο φόρος θα βεβαιωθεί ή τον Απρίλιο ή τον Μαίο οπότε ο ΈΝΦΙΑ θα πληρωθεί το πολύ σε οκτώ μηνιαίες δόσεις αντί για έξι δόσεις με τις οποίες πληρώσαμε τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Σενάριο 2ο: εκλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατατίθεται νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται ο νόμος του ΕΝΦΙΑ και επανέρχεται φόρος τύπου ΦΜΑΠ όπως επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 1997 (με τότε αφορολόγητο 60 εκατ. δραχμών για τους ανύπαντρους και 120 εκατομμυρίων ευρώ για τους παντρεμένους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η κλίμακα υπολογισμού του φόρου καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει. (το να μαζέψει με φόρο τύπου ΦΜΑΠ 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ όσα αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ είναι αδύνατο και το παραδέχονται και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ). Ποιες είναι οι κρίσιμες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν;

Ποιο θα είναι το αφορολόγητο. Όσο ποιο ψηλά διαμορφώνεται, τόσο περισσότερος κόσμος απαλλάσσεται και τόσο περισσότερο μεγαλώνει το δημοσιονομικό κόστος.

Αν το αφορολόγητο θα είναι ατομικό ή οικογενειακό. Δηλαδή, ο σύζυγος έχει ακίνητα 100.000 ευρώ και η σύζυγος 300.000 ευρώ. Αν το αφορολόγητο οριστεί στις 200.000 ευρώ ως ατομικό, η σύζυγος θα πληρώσει και ο σύζυγος όχι. Αν είναι οικογενειακό, δεν θα πληρώσει κανένας από τους δύο καθώς η αξία των ακινήτων θα φτάνει στα 400.000 ευρώ όσο θα είναι και το αφορολόγητο.

Αν το αφορολόγητο θα ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες ή αν θα λειτουργεί ως taxcredit. Ποια είναι η διαφορά; Με αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ, κανείς δεν πληρώνει φόρο για το τμήμα της περιουσίας του μέχρι τα 200.000 ευρώ. Αν τα 200.000 ευρώ οριστούν ως taxcredit, τότε θα απαλλάσσονται μόνο οι ιδιοκτήτες με ακίνητα μέχρι του ορίου των 200.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα επιβαρύνονται με φόρο για την αξία των ακινήτων τους από το 1ο ευρώ.

Αν η αξία των δανείων θα αφαιρείται από την φορολογητέα αξία της περιουσίας όπως συνέβαινε με τους νόμους που ίσχυσαν το 2005, το 2006 κλπ. Αν αυτό συμβεί τότε η φορολογητέα ύλη θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Ποιοι θα είναι οι φορολογικοί συντελεστές που θα επιβάλλονται για το τμήμα της περιουσίας άνω του αφορολογήτου. Όσο υψηλότεροι, τόσο μεγαλύτερο το βάρος ανά ιδιοκτήτη, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος να μην καταβάλλεται και τόσο μικρότερο το δημοσιονομικό κόστος υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ