2015-01-18 21:26:04
Φωτογραφία για Καστοριά: Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος όπως και κάθε χρόνο στην λίμνη Καστοριάς οι... Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), που αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International).

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Στην Καστοριά σήμερα σημειώθηκαν μεγάλοι πληθυσμοί από ερωδιόμορφα πουλιά και από πελεκάνους.

Οι κύκνοι παρουσιάζουν μια σταθερότητα, στα ήδη μειωμένα πληθυσμιακά πλαίσια, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις αναπαραγωγής και αυτό ίσως να οφείλεται στην παρουσία των μινκ.

Η λίμνη της Καστοριάς αυτήν την περίοδο είναι παγωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της. Το γεγονός αυτό διευκόλυνε το έργο των μελετητών γιατί τα πουλιά είχαν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένα μέρη όπου τα νερά ήταν πιο ζεστά.

Η σημερινή καταμέτρηση έγινε από τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χρήστο Τόσκο και Σωτήρη Κωσταντίνου, μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ