2015-01-19 19:13:01
Φωτογραφία για Τουρκία: Συνελήφθη αστυνομικός που εμπλέκεται στη δολοφονία του Χραντ Ντινκ
«Είμαστε όλοι Χραντ, είμαστε όλοι Αρμένιοι», φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πλακάτ στο σημείο όπου... έπεσε νεκρός ο Τούρκος αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ από τα πυρά 17χρονου υπερεθνικιστή πριν οκτώ χρόνια.

Τη στιγμή που οι διαδηλωτές πραγματοποιούσαν πορεία απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, ανώτερος αξιωματικός της τουρκικής αστυνομίας παραδόθηκε σήμερα στις αρχές καθώς θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.

Ο Ερτζάν Ντεμίρ, στον οποίο μόλις τον περασμένο μήνα είχαν ανατεθεί τα καθήκοντα του επικεφαλής της αστυνομίας στην παραμεθόρια κουρδική πόλη Τσιζρέ, παραδόθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του στο πλαίσιο της δίκης για τη δολοφονία του Ντινκ, του εκδότη της δίγλωσσης εφημερίδας Agos.

Ο Ντεμίρ είναι ο τρίτος αστυνομικός ο οποίος τίθεται υπό κράτηση για την υπόθεση αυτόν τον μήνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την πιθανή επανέναρξη των προσπαθειών να χυθεί φως στον φόνο του Ντινκ, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένεια του δημοσιογράφου οφειλόταν σε μια συνωμοσία, στην οποία είχαν εμπλοκή κρατικοί αξιωματούχοι.


Τη στιγμή του θανάτου του δημοσιογράφου, ο Ντεμίρ υπηρετούσε στο γραφείο πληροφοριών της αστυνομίας στην Τραπεζούντα, όπου διέμενε ο έφηβος που δολοφόνησε τον Ντινκ στις 19 Ιανουαρίου του 2007. Ο Ντεμίρ αρνήθηκε τότε τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Η πρώτη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου ολοκληρώθηκε το 2012 με 18 καταδίκες, αλλά οι δικαστές είχαν αποφανθεί τότε ότι δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ. Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την πρωτόδικη απόφαση και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί εκ νέου αν το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από οργανωμένη συμμορία.

Ο Χραντ Ντινκ προσπάθησε να συμφιλιώσει τους Τούρκους και τους Αρμένιους, εκ των οποίων μόλις 60.000 εξακολουθούν να ζουν στην Τουρκία καθώς οι περισσότεροι από τους προγόνους τους είτε σκοτώθηκαν είτε εκδιώχθηκαν από τους Οθωμανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Πριν το θάνατό του, ο Ντινκ αντιμετώπιζε δίωξη για «προσβολή της τουρκικής ταυτότητας» ενώ τον απειλούσαν με φυλάκιση διότι είχε γράψει σε άρθρο του ότι η υιοθετημένη κόρη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν ένα ορφανό κορίτσι αρμενικής καταγωγής, μεταξύ άλλων.

Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Τουρκία απορρίπτει αυτόν τον αριθμό και ισχυρίζεται ότι περισσότεροι Τούρκοι σκοτώθηκαν εν μέσω του χάους του πολέμου και της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την εκατονταετηρίδα από την έναρξη της μαζικής σφαγής των Αρμενίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ