2015-01-24 12:30:08
Φωτογραφία για Πόσο κοστίζει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ντράγκι
Δώρο άδωρο αποδεικνύεται, με τις σημερινές συνθήκες, για την Ελλάδα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), καθώς η χώρα πρέπει να αποπληρώσει έως τον Αύγουστο, στην ΕΚΤ και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, ομόλογα αξίας 6,65 δισ. ευρώ, για να μπορέσει στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόλις 654 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να ενταχθεί η Ελλάδα από τον Ιούλιο στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), θα πρέπει αφʼ ενός να είναι ενταγμένη σε Πρόγραμμα και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές.

Όμως, αφʼ ετέρου, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα των κρατών- μελών της ευρωζώνης έως το 33% της συνολικής ονομαστικής αξίας των τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ισχύουν τα εξής δεδομένα:


Η ΕΚΤ έχει ήδη υπερβεί το πλαφόν των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να κρατάει στο χαρτοφυλάκιο της κατά περίπου 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κανόνα του 33% το πλαφόν για την Ελλάδα ορίζεται στα 21,054 δισ. ευρώ, όμως η αξία των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών του ευρωσυστήματος υπερβαίνει τα 27 δισ. ευρώ. Γεγονός, το οποίο αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα, ακόμη και εάν η χώρα πληρούσε τους υπόλοιπους όρους.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου η αξία των ελληνικών ομολόγων, εξαιρουμένων των εντόκων γραμματίων (15 δισ. ευρώ), ανέρχεται σε 63,8 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο δημόσιο χρέος αποτελείται από τα δάνεια του επίσημου τομέα (ΔΝΤ και κρατών- μελών της ευρωζώνης).

Επί της συνολικής αυτής αξίας, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει τίτλους αξίας ίσης έως το 33%, ήτοι 21,054 δισ. ευρώ.

Ο Ιούλιος ετέθη ως χρονική αφετηρία του προγράμματος QE, διότι τότε λήγουν ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3,46 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο λήγουν άλλα 3,19 δισ. ευρώ. Επομένως- εφόσον αυτά εξοφληθούν- δημιουργείται ο «χώρος» για να αγοράσει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα.

Όμως, το ποσό των ομολόγων, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα να προχωρήσει η χώρα στην έκδοση νέων ομολόγων, είναι απελπιστικά μικρό.

Διότι, εξοφλώντας στην ΕΚΤ 6,65 δισ. ευρώ, η αξία του χαρτοφυλακίου που θα έχει στα χέρια της μειώνεται στα 20,4 δισ. ευρώ. Επομένως έως τα 21,054δισ. ευρώ που είναι το πλαφόν, η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει μέσω του προγράμματος QE μόλις 665 εκατ. ευρώ (21,065 δισ. ευρώ μείον 20,4 δισ. ευρώ).

Πηγή: Real
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ