2015-01-26 10:52:19
Φωτογραφία για Αφάνισαν 8 στρέμματα δάσους στο βουνό του Κατάκολου
Την παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης στο βουνό του Κατακόλου, εντόπισε την Πέμπτη το πρωί το δασαρχείο Πύργου, που κίνησε τις διαδικασίες για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής. Στη θέση «Φάρος» της τοπικής κοινότητας Κατακόλου, λίγα μέτρα από την θάλασσα, το δασαρχείο, ύστερα από καταγγελίες, βρέθηκε μπροστά σε μια απίστευτη καταπάτηση καθώς οκτώ περίπου στρέμματα δασικής έκτασης είχαν γίνει χέρσα με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επίδοξους δράστες.

«Πρόκειται για μια προκλητική ενέργεια τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και ενάντια στους κατοίκους του Κατακόλου που αγαπάνε το δάσος. Μιλάμε για μια εκχέρσωση που έγινε το Σαββατοκύριακο οκτώ περίπου στρεμμάτων όπου έγινε απομάκρυνση όλου του ξυλώδη όγκου και δημιουργία έτοιμης έκτασης για να φυτευθούν ελιές», ανέφερε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, που την Πέμπτη βρέθηκε στο χώρο και είδε από κοντά την τεράστια ζημιά που συντελέστηκε στην περιοχή.


Όπως εξήγησε ο κ. Λάττας, η υπηρεσία του δασαρχείου σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, προέβη σε έρευνα «χτενίζοντας» στην κυριολεξία το βουνό του Κατακόλου, προκειμένου να εντοπισθεί η εκχέρσωση η οποία δεν ήταν εμφανής από ψηλά ή από κάποιο άλλο σημείο.

Έτσι, οι υπάλληλοι του δασαρχείου μαζί με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, «περπάτησαν» την παραθαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τελικά την μεγάλη καταπάτηση που είχε συμβεί στο σημείο.

Κατέστρεψαν δέκα στρέμματα δάσους

Σύμφωνα με τον κ. Λάττα, οι άνθρωποι που προέβησαν στην παράνομη αυτή πράξη, κατάφεραν σε ένα Σαββατοκύριακο να εκχερσώσουν τουλάχιστο οκτώ στρέμματα δασικής έκτασης που περιείχαν φυσικό δάσος από πουρνάρια και πεύκα ενώ από το δασαρχείο εκτιμάται πως η εκχέρσωση αυτή είχε ως σκοπό την οικοπεδοποίηση της περιοχής και την γεωργική εκμετάλλευσή της.

«Εδώ μιλάμε για φυσικό δάσος πουρναριού και πεύκων, ατομικοποιημένα πλέον δέντρα, μιλάμε για δέντρα 8 και 10 μέτρων τα οποία απομακρύνθηκαν βίαια με σκοπό την οικοπεδοποίηση και την γεωργική εκμετάλλευση της έκτασης. Η έκταση είναι περίπου στα οκτώ στρέμματα, θα ξέρουμε ακριβώς ύστερα από την χαρτογράφηση», ανέφερε ο δασάρχης Πύργου.

Τα «σήκωσαν» με μπουλντόζα

Οι έρευνες του δασαρχείου, απέδειξαν πως τα δέντρα κόπηκαν με την χρήση μπουλντόζας, η οποία έφτασε στην περιοχή μεταφερόμενη ενώ σύμφωνα με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, η αρμόδια υπηρεσία του δασαρχείου, βρίσκεται ήδη στα ίχνη του ιδιοκτήτη της.

Ήθελε να «μεγαλώσει» το λιοστάσι του

Όπως επεσήμανε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» την Πέμπτη το μεσημέρι, ο κ. Λάττας, από το σημείο της εκχέρσωσης, στο βουνό του Κατακόλου υπάρχουν παραχωρητήρια για γεωργική εκμετάλλευση από το 1923 μέχρι και το 1934. Ωστόσο όσες εκτάσεις το 2003 βάσει του Νόμου 3208 ήταν δασικές και είχαν την μορφή δάσους θα έπρεπε να επιστραφούν στο δημόσιο ενώ εκείνες που καλλιεργούνται από τότε μέχρι σήμερα παραμένουν γεωργικές εκτάσεις.

«Ένα μέρος της συγκεκριμένης έκτασης καλλιεργούνταν ως λιοστάσι και γενικά από εκείνη την περίοδο φαντάζομαι – κάτι που θα δείξουν και οι αεροφωτογραφίες – με γεωργικές καλλιέργειες. Το κομμάτι αυτό που είμαστε όμως ήταν δάσος και έπρεπε να επιστρέψει στο δημόσιο. Δυστυχώς ο κύριος αυτός του οποίου τα στοιχεία γνωρίζουμε προέβη σε αυτή την παράνομη ενέργεια», εξήγησε ο κ. Λάττας.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως στην έκταση των οκτώ περίπου στρεμμάτων είχαν ήδη τοποθετηθεί καλάμια και είχαν ανοιχθεί λακκούβες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για φύτευση νέων ελιών ενώ παραπλεύρως του σημείου, ο φερόμενος δράστης και ιδιοκτήτης του οικοπέδου, είχε δημιουργήσει ειδικό χώρο στον οποίο φύλασσε τα ξύλα που είχε κόψει από την παράνομη δράση του, τα οποία κατασχέθηκαν από το δασαρχείο.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ