2015-01-28 11:13:47
Φωτογραφία για Μια εξήγηση σε φίλους και φίλους για την προεκλογική γραμμή του ιστολογίου
του Σάββα Καλεντερίδη

Επειδή υπήρξαν αντιδράσεις από φίλους και επισκέπτες του ιστολογίου μας, για τη "γραμμή" που τηρήσαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θεώρησα σκόπιμο να γράψω το παρακάτω σχόλιο.

Πρώτον και κύριο, το ιστολόγιο είναι ανεξάρτητο και δεν έχει οποιασδήποτε μορφής δέσμευση σε κανέναν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δεύτερον, το ιστολόγιο έχει έναν διαχειριστή και δυο συνδιαχειριστές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο καθένας από μας έχει τη δική του ιδεολογία, τη δική του άποψη και διατηρεί το δικαίωμα να έχει τις δικές του επιλογές. Πάντως, στην πράξη έχουμε δείξει όλοι, χωρίς να έχουμε προσυμφωνήσει σε τίποτα, ότι ο καθένας μας φροντίζει να επιλέγει τα θέματα που αναρτά ή μεταφράζει με βάση τη γενική γραμμή που ακολουθεί για χρόνια το ιστολόγιο, η οποία είναι η εξής: Δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα καμιάς κομματικής παράταξης και κεντρική επιδίωξη όλων μας είναι η πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, γιατί αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μόνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία είναι δυνατόν να διαμορφώσει κανείς ολοκληρωμένη άποψη και να βοηθήσει έτσι τον εαυτό του και την πατρίδα.


Αυτός είναι και ο λόγος που το ιστολόγιό μας φιλοξενεί άρθρα αρθρογράφων που έχουν διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες και στοχεύσεις και δεν έχει προβεί ποτέ σε λογοκρισία ούτε αρθρογραφίας ούτε σχολίων, εκτός από περιπτώσεις ύβρεων, όσον αφορά τα σχόλια.

Ενώ, λοιπόν, επί χρόνια φιλοξενούμε άρθρα αριστερών αρθρογράφων, κάτι που θεωρούμε καθήκον μας για την πολύπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών μας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεχτήκαμε σχόλια και πιέσεις από φίλους και σχολιαστές να μην δημοσιεύουμε άρθρα που δεν συνάδουν με την προεκλογική προπαγάνδα* του ΣΥΡΙΖΑ!

Μάλιστα, όταν κάναμε κριτική στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δεχτήκαμε κατηγορίες ότι υποστηρίζουμε την κυβέρνηση, λογική και πρακτική σταλινικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την οποία "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους".

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, αυτές κορυφώθηκαν όταν δημοσιεύσαμε το άρθρο μας "Η ανίκητη δύναμη και γοητεία του λαϊκισμού και οι νέοι Μαυρογιαλούροι", στο οποίο καταδεικνύεται και αποδεικνύεται ότι ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ ήταν η βασική αιτία που οδήγησε στην υπερχρέωση της χώρας, κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε σήμερα με τεράστιο κόστος.

Και η συγκεκριμένη αναφορά μας έγινε γιατί θεωρούμε αδιανόητο και αδύνατο να επιχειρούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, χωρίς να έχουμε αναλύσει τα δεδομένα και τις λογικές που το προκάλεσαν. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιες λογικές διαπιστώσαμε ότι επικρατούσαν στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην ουσία αποτελεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ, όπως θα διαπιστώσει κανείς από τα ποσοστά που πήρε σε πολλές περιοχές της χώρας, με κύριο παράδειγμα την Κρήτη.

Από το χαρακτήρα των αντιδράσεων το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι ότι τα κατάλοιπα σταλινικών νοοτροπιών στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και των υποστηρικτών του αλλά και του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σε θέση να ανεχθούν οτιδήποτε είναι αντίθετο στη δική τους λογική ή για την ακρίβεια οτιδήποτε αντιστρατεύεται την πολιτική τους.

Εμείς και συγκεκριμένα ο γράφων, θα μπορούσε να είναι αρεστός σε όλους, και στην λογική της ανακυβίστησης, που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην ταλαίπωρη χώρα μας, να τα "στρογγυλεύουμε" όλα, για να μην δυσαρεστούμε κανέναν και κυρίως εκείνον που προετοιμάζεται να καταλάβει την εξουσία.

Όμως, αποτελεί πεποίθηση του γράφοντος ότι η κριτική, πέραν του ότι είναι η γενεσιουργός αιτία της προόδου, είναι και καθήκον, για όσους η ζωή τα έφερε να έχουν δημόσιο λόγο.

Γι' αυτό, λοιπόν, καλό είναι επιτέλους σ' αυτήν τη χώρα να ανακαλύψουμε αυτό που λέγεται διάλογος και να πάψουμε να επισείουμε κάθε είδους φόβητρα, γιατί, εκτός των άλλων υπάρχουν και άνθρωποι που δεν εκφοβίζονται και δεν τρομοκρατούνται.

Δεν χρειάζεται να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας σφοδρές συγκρούσεις του υπογράφοντος με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Κένυα αλλά και με τις συμμορίες που δρούσαν στο κράτος και τα  ελληνικά ΜΜΕ, επ' ωφελεία το βαθέος ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη, με αφορμή την προδοσία Οτζαλάν, συγκρούσεις για τις οποίες πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε τεράστιο κόστος, για να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η στάση ζωής που επιλέξαμε δεν αλλάζει.

Γι' αυτό, για όλους τους παραπάνω λόγους, στο ιστολόγιό μας θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοικτοί σε όλες τις ιδέες και θα συνεχίσουμε να λέμε τα "σύκα σύκα και τη σκάρφη σκάρφη", ασχέτως κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προπαγάνδα του οποιουδήποτε.

*Προπαγάνδα

Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός πολιτικού συγκειμένου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες. Το modus operandi της προπαγάνδας είναι παρόμοιο με αυτό της διαφήμισης. Για την ακρίβεια, η διαφήμιση μπορεί και να οριστεί ως προπαγάνδα υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προϊόντος.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ