2015-01-30 15:22:04
Φωτογραφία για CNBC: Θα νικήσει ή θα καταστραφεί ο Αλέξης Τσίπρας;
Αντιμέτωπη με το πρώτο πραγματικό τεστ βρίσκεται η νέα ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με άρθρο του CNBC, με το μεγάλο ερώτημα που παραμένει να είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος: ο Αλέξης Τσίπρας ή η Γερμανία.

Ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τείχος άρνησης» κατά κύριο λόγο από τη Γερμανία, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

Εάν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων, τότε οι απλοί Έλληνες θα δεχθούν ισχυρά πλήγματα. Άλλωστε ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς – οικονομολόγος προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ – και νέος γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες στην καταβολή των συντάξεων τον Μάρτιο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το CNBC, θα έχει οδυνηρές συνέπειες, καθώς οι Έλληνες συνταξιούχοι, με τα χρήματα που παίρνουν στηρίζουν τα άνεργα παιδιά και εγγόνια τους και φυσικά τους εαυτούς τους.


Την ίδια ώρα η ροή κεφαλαίων στα ασφαλιστικά ταμεία υποχώρησε στα 435 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 από 2,155 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπάρχουν, πάντως, τονίζει το άρθρο αρκετοί παράγοντες των αγορών που ελπίζουν ότι ο Τσίπρας, καθώς βρίσκεται, πλέον, στην εξουσία θα καταστεί περισσότερο ρεαλιστής και θα δει την πραγματικότητα.

«Οποιοδήποτε πολιτικό κέρδος και εάν έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή της, θα εξατμιστεί πλήρως, καθώς η στάση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Νομίζω ότι όλοι στην Αθήνα το σκέφτονται αυτό», υποστήριξε αναλυτής της Rabobank, μιλώντας στο CNBC.

Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης, κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία, όπως η επαναπρόσληψη εργαζομένων, μπορεί να ικανοποιεί τους «οπαδούς» της, αλλά σαφώς θα αυξήσει τις δαπάνες του ελληνικού κράτους.

Ο Τσίπρας δεν είχε καθόλου χρόνο να πανηγυρίσει για τη νίκη του, καθώς ετοιμάζεται για ένα κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι έχουν δείξει – αν και σε διαφορετικό βαθμό – ότι στηρίζουν το αίτημά του να δοθεί τέλος στη λιτότητα.

Σήμερα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τους ομολόγους του Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι μάλλον συμπαθούν περισσότερο (από άλλους) τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας θα εμφανιστεί στις Βρυξέλλες κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου καταφθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Το μεγαλύτερο θέμα είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ένα «κούρεμα» στο χρέος της ή περαιτέρω βοήθεια, την ώρα που εμφανίζεται πρόθυμη να σταματήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί πριν από πέντε χρόνια.

«Η ανακοίνωση αυτή θα ικανοποιήσει τα συνδικάτα αλλά φόβισε τους επενδυτές», τονίζει στο CNBC, η Μιράντα Ξαφά.

Το μόνο που είναι ξεκάθαρο από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καταλήγει το CNBC, είναι ότι οι Έλληνες θέλουν να ανακτήσουν το status quo τους. Εάν ο κ. Τσίπρας δεν κατορθώσει να επιτύχει αυτόν τον στόχο σύντομα, μάλλον θα βρεθεί εκ νέου σε προεκλογική εκστρατεία.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/218727-cnbc-tha-nikisei-i-tha-katastrafei-o-aleksis-tsipras
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ