2015-01-30 15:49:23
Φωτογραφία για Τσίπρας-Ντάισελμπλουμ: Πως θα κινηθεί η Κυβέρνηση Τσίπρα;
Οι θέσεις των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της ημίωρης  συνάντησης του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, παρέμειναν όπως ήταν αναμενόμενο, σταθερές Σύμφωνα με πληροφορίες του BrefingNews,ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκφράζει με σταθερή προσήλωση τις θέσεις του Βερολίνου, επέμεινε στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα, να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και να παραμείνει η Ελλάδα σε ένα  πρόγραμμα «προστασίας» από την ΕΕ, ανάλογο με εκείνα, με τα οποία είχαν συμφωνήσει οι ευρωπαίοι εταίροι με την κυβέρνηση  Σαμαρά.

Σύμφωνα  με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον ευρωπαίο αξιωματούχο τα αδιέξοδα των ακολουθούμενων πολιτικών και έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον ευρωπαίο αξιωματούχο  τους πέντε άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Δηλαδή:


--Τη βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.

--Τη χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

--Τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

--Την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος.

--Τη λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση αναζητά μεταβατική περίοδο

Το Μέγαρο Μαξίμου  παραμένει σταθερό στη θέση ότι «απαιτείται χρόνος για να γίνει διαβούλευση τόσο για το χρέος όσο και για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με μια κοινά αποδεκτή λύση». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ της λήξης του μνημονίου και της έναρξης του προγράμματος που θα συμφωνηθεί με την Ευρώπη το καλοκαίρι.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα υπάρχουν  οι  προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ , που αφορούν στον τερματισμό της λιτότητας, στην κατάργηση της τρόικας και στην απευθείας διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ευρωζώνης και στην προώθηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να συμφωνηθεί με τους εταίρους η μεταβατική περίοδος, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία, καθώς η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως χωρίς κάποιο πρόγραμμα, θα σταματήσει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του επικεφαλή του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ανδρών.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ