2015-02-02 02:27:06
Φωτογραφία για Ψήφοι 18 στους ναζί από τα μαρτυρικά χωριά του Κέντρους
Μια ψήφος σε υποψήφιο του ναζιστικού μορφώματος της «Χρυσής Αυγής» βρέθηκε στις προηγούμενες εκλογές στα... Ανώγεια που πλήρωσαν με μαζικές εκτελέσεις και ισοπεδωτική καταστροφή από τους ναζί την αντίσταση των κατοίκων τους κατά του κατακτητή, και στις πρόσφατες στον ιστορικό δήμο η μία και μοναδική… εξαφανίστηκε. Με τις επιλογές τους αυτή τη φορά οι Ανωγειανοί, είπαν ότι «οι ναζί και οι νοσταλγοί τους δεν έχουν θέση στον τόπο μας» και έστειλαν το μήνυμα ότι δεν ξεχνούν τις θυσίες των συγχωριανών τους αλλά και τις θηριωδίες και τα άλλα δεινά που υπέστησαν, αποδίδοντας παράλληλα την οφειλόμενη τιμή στην ιστορική μνήμη Και αν στα Ανώγεια οι νοσταλγοί του ναζισμού δεν βρήκαν ανταπόκριση ούτε από ένα κάτοικο στις προτιμήσεις του, σε άλλα χωριά της Κρήτης που υπέστησαν τις βαρβαρότητες των Γερμανών την περίοδο της κυριαρχίας τους στο νησί με ομαδικές εκτελέσεις και ολοκαυτώματα, στις κάλπες των πρόσφατων εκλογών εντοπίστηκαν, δυστυχώς, ψήφοι σε υποψηφίους της «Χρυσής Αυγής»
. Έτσι, στα καμένα χωριά του Κέντρους στο Ρέθυμνο, όπου στις 22 Αυγούστου 1944, εκτελέστηκαν 164 άμαχοι και ισοπεδώθηκαν οκτώ χωριά και οικισμοί (Κρύα Βρύση, Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι και Γερακάρι)συνολικά μετρήθηκαν 17 ψήφοι, από τους οποίους 9 στο Γερακάρι, 3 στο Άνω Μέρος, 4 στις Βρύσες και 2 στην Κρύα Βρύση…

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Καπαρός

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 8 ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ 3!

Στο Άνω Μέρος με 38 θύματα κατά το ολοκαύτωμα, οι κάτοικοι που έζησαν την ισοπέδωση και την προσφυγιά συνέχεια, αισθάνονται «ντροπή για τις επιλογές των τριών χωριανών τους». Και δυστυχώς, οι ψηφοφόροι στους οποίους καταλήγουν με βεβαιότητα, δεν επέδειξαν τον στοιχειώδη σεβασμό στους μάρτυρες και «έχουν συγγενείς, μπαρμπάδες και παππούδες σκοτωμένους από τους Γερμανούς εκείνη τη μέρα». Στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είχαν βρεθεί από 8 ψήφοι στη «Χρυσή Αυγή» και οι οκτώ ψηφοφόροι μειώθηκαν τώρα στους τρείς…

«Δε θα έπρεπε να υπάρχει ούτε μια ψήφος», τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Καπαρός. «Το Άνω Μέρος πλήρωσε με βαρύ τίμημα τον αγώνα για την ελευθερία και είχαμε 38 νεκρούς όταν μας κάψανε. Είναι κακό στο χωριό μας που τράβηξε τα πάντα και έχασε τόσους ανθρώπους, να βρίσκονται ψηφοδέλτια στις εκλογές που να προτιμούν αυτό το κόμμα. Δεν μπορώ, όμως, να κάνω τίποτα και ούτε να υποδείξω σε κάποιο ποιόν να ψηφίσει. Αφήστε που δεν ξέρουμε με βεβαιότητα ποιοι είναι, αλλά σίγουρα δεν μένουν στο χωριό. Εάν ήταν μόνιμοι εδώ θα τους είχαμε βρει…»

Άποψη του Άνω Μέρους Αμαρίου

Ο Μανώλης Παναγιωτάκης και ο Ηλίας Τριχάκης που είδαν την καταστροφή και βίωσαν συνέχεια τα όσα δεινά ακολούθησαν στο χωριό τους, νιώθουν ταπεινωμένοι για το κόμμα που επέλεξαν να υποστηρίξουν με την ψήφο τους οι τρεις νεαροί συγχωριανοί τους. «Νιώθουμε ντροπή σαν Ανωμεριανοί αλλά και τι να κάνουμε;» παρατηρούν.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ