2015-02-02 15:57:06
Φωτογραφία για Τελεσίδικος ο θάνατος της τρόικας
Ένα βήμα ακόμα στη διαδικασία προσδιορισμού του γηπέδου της διαπραγμάτευσης έγινε κατά τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Γαλλίας ως διαμεσολαβητή και κομβικού εταίρου. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αρνητική φόρτιση της τρόικας –ως έννοια απέναντι στον Ελληνικό λαό- καθιστώντας τελεσίδικό το «θάνατο» της. Οι κκ Σαπέν και Βαρουφάκης συμφώνησαν σε συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ και παράλληλα στη διάλυση του σώματος της τρόικας, θέση που κατά τα φαινόμενα αποδέχεται και η Γερμανία.

Χαρακτηριστικό της αλλαγής του κλίματος είναι η συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά μάλιστα από επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Όπως τόνισε, ο Έλληνας υπουργός, δέχθηκε μια ευγενική επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησής τους θα οριστεί μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, με τον έλληνα υπουργό να δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο.


Ο Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι η Γαλλία και η Ελλάδα δεν θα δράσουν μονομερώς, δίνοντας με σαφήνεια την αίσθηση ότι υπάρχει η συγκατάθεση της Γερμανίας στα όσο συμφωνήθηκαν στη συνάντηση. Συμφώνησαν και στη διαμόρφωση του απαραίτητου χρόνου ώστε να υποβάλλει η Ελλάδα τις προτάσεις της τόσο για το νέο πρόγραμμα όσο και για το χρέος.

Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για νέα συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη.

"Το χρέος είναι θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα" επισήμανε δε ο γάλλος υπουργός.

Παράλληλα συνήψαν συμφωνία διμερούς κρατικής συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γαλλία στην Ελλάδα στον τομέα των δημοσιονομικών. Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη των διαβουλεύσεων και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης σχεδίου τόσο για την επόμενη μέρα όσο και για το χρέος η Ελλάδα έχει προσλάβει τη γαλλογερμανική εταιρία συμβούλων Lazard.

Ο κ. Σαπέν τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και ότι πρέπει να υπογραφεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ των δύο μερών. Από την μεριά του ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως παρουσίασε στον Γάλλο ομόλογό του τα σχέδια για την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. "Αν κάτσουμε στο ίδιομέρος του τραπεζιού η επιτυχία είναι σίγουρη", τόνισε ο Ελληνας υπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως "δείξαμε στους εταίρους την αποφασιστικότητά μας να ακολουθήσουμε πρώτα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά της Ελλάδαςτο χρέος είναι ενα θέμα".

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ