2015-02-02 17:24:11
Φωτογραφία για Πέταξαν το φαρμάκι τους οι Γερμανοί στον Τσίπρα...
Όπως αναφέρει το «Bloomberg» η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι αυτή που αποφεύγει να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα η Μέρκελ δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέλοντας αφενός να αποφύγει μια ευθεία αντιπαράθεση μαζί του, αφετέρου να του δείξει ότι είναι απομονωμένος στην Ευρώπη.  Όλο αυτό βέβαια δεν κολλάει με τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπρόσωπου της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς, αφού εκείνη υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να μετάνιωνε ένα τέτοιο ραντεβού.

«Ο κ. Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά», είπε με… νόημα η κ. Βιρτς, αποφεύγοντας πάντως να δώσει κάποιο στίγμα για το χρόνο και τον τόπο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, όπως διαβάσαμε σε άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.  Υποστήριξε παράλληλα ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της Τρόικας («δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό»), ισχυρισμό που ανέπτυξε το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.«Η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την Τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κοτέ, προσθέτοντας ότι οι «εκλογές στην Ελλάδα δεν γίνεται να αλλάξουν και τις νομικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί».

Θέλοντας επιπλέον να απαντήσει στον Μπάρακ Ομπάμα συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Ρέντσι: «Να πάμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη»

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναδείκνυε την ανάγκη μετάθεσης της συζήτησης για την οικονομική πολιτική από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μια μέρα πριν από τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη
. Όπως είπε αυτό ήταν το πνεύμα της συνομιλίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ προεξόφλησε ότι για τον ίδιο λόγο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102,5.

«Συνομίλησα χθες με την ‘Ανγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ. Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, από τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Οταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, δεν αναφερόμασταν μονο στην Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, είπε ο 41χρονος Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Ρέντσι απέκλεισε την πιθανότητα να αναλάβει την ηγεσία μίας «μεσογειακής» συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Ελλάδας και την Ισπανίας, όπου το κίνημα κατά της λιτότητας Podemos κερδίζει έδαφος μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει εξάλλου η «La Stampa», στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, διότι θα χρησιμεύσουν στην Ιταλία και στους Ιταλούς και διότι θα μας δώσουν κύρος στο εξωτερικό» πρόσθεσε, κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ματέο Ρέντσι.

 Σχοινάς: Ο Γιούνκερ περιμένει τις προτάσεις Τσίπρα

 Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ότι αφορά τις σαββατιάτικες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη» και πως «καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

 Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί τη βάσει της παραπάνω δήλωσης και είναι έτοιμος να ακούσει τα συγκεκριμένα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

 Επιβεβαίωσε δε ότι η συνάντηση του κ. Γιούνκερ, με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα γίνει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 9:30 (τοπική ώρα) στις Βρυξέλλες, ενώ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνομιλία που είχε την Κυριακή ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

 Ερωτηθείς επιπλέον για ενδεχόμενη τροποποίηση της δομής της τρόικας ή κατάργησής της, ο κ. Σχοινάς παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του κ. Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι υπάρχει ανάγκη για αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας, λογοδοσία και έλεγχο του τρόπου λειτουργίας της, στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, η Επιτροπή αναμένει την αποσαφήνιση των θέσεων της ελληνικής πλευράς και δεν θέλει να προβεί σε εικασίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

 «Οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει την ομόφωνη γνώμη των 19 κρατών- μελών της Ευρωζώνης» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ