2015-02-06 13:08:23
Φωτογραφία για Καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της Μυτιλήνης αποκάλυψε ο άνεμος !
Μέχρι τώρα οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην περιοχή μας εντοπίζονταν συνήθως από ευαισθητοποιημένους πολίτες ή ακόμα και από γονείς κοντά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, καμουφλαρισμένες μέσα σε πλαστικά ντεπόζιτα νερού και σε καμινάδες.

Στην περίπτωση όμως της κεραίας που λειτουργεί στην καρδιά της Μυτιλήνης, ο χώρος που έχει διαμορφωθεί σε ταράτσα κτιρίου είναι… κατάλληλος, καθώς η κεραία είναι τοποθετημένη κάτω από το ντεπόζιτο και το σημείο περιμετρικά είναι καλυμμένο με παραπετάσματα, ώστε το «τετράγωνο» που έχουν δημιουργήσει να μην κινεί τις υποψίες.

Αυτό που δεν υπολόγισαν ωστόσο οι υπεύθυνοι είναι οι ισχυροί νοτιάδες που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας και είχαν ως αποτέλεσμα να αποκολληθούν τα καλύμματα περιμετρικά, ένα εκ των οποίων μάλιστα κρέμεται απειλητικά, δεδομένου πως αν παρασυρθεί από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να προκληθεί ακόμα και τραυματισμός πεζού, καθώς γύρω από το κτίριο υπάρχουν δρόμοι στους οποίους κινούνται πολίτες όλες τις ώρες.


Άλλη μια

Η κεραία κινητής τηλεφωνίας που «αποκαλύφθηκε» από το νοτιά λειτουργεί στο Φανάρι της Μυτιλήνης, στην ταράτσα κτιρίου στο οποίο στεγάζεται επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ήδη έχουν αντιδράσει εργαζόμενοι από τα γραφεία της ΔΕΗ (στην πίσω πλευρά των οποίων βρίσκεται το κτίριο με τα δωμάτια), ζητώντας άμεσα τον έλεγχο της εγκατάστασης από τους αρμόδιους. Το ζήτημα ωστόσο που εγείρεται είναι ποιοι είναι, τελικά, οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων. Αρμόδια είναι καταρχάς η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της κεραίας, είναι η Πολεοδομία, οι υπηρεσίες της οποίας θα πρέπει να εγκρίνουν την εγκατάσταση, ενώ εμπλέκεται και η Αρχαιολογία για τις περιπτώσεις κεραιών που εντοπίζεται να λειτουργούν σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ελέγχει κανείς;

Στο ερώτημα ως προς το πόσες άλλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν κρυμμένες στη Μυτιλήνη και σε άλλες περιοχές του νησιού μας, απάντηση δεν υπάρχει! Η πρακτική που ακολουθούν μέχρι τώρα οι περισσότερες εκ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι να δημιουργούν «σταθμούς βάσης», όπως είναι ο όρος για τις κεραίες που εντοπίζονται πάνω σε κτίρια, ενώ σε μια σειρά τέτοιων περιπτώσεων που αποκαλύφθηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες και γονείς κοντά σε σχολεία, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τουλάχιστον για την αδειοδότηση της εγκατάστασης.

Ποιος είναι ο λόγος που οι μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιλέγουν το «κρυφτούλι» για την επέκταση των εγκαταστάσεών τους αντί να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες, δίνοντας μετά παρρησίας τις όποιες απαντήσεις απαιτούνται ως προς την ασφάλεια της εκπομπής ακτινοβολίας, είναι και αυτό ένα ερώτημα για το οποίο ζητούνται απαντήσεις!

Γεγονός είναι ότι ο Δήμος έχοντας στην αρμοδιότητά του την Πολεοδομία, αλλά πολύ περισσότερο ως Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας οφείλει να προκαλέσει το συντομότερο δυνατό έναν κύκλο ελέγχου από ειδικούς τεχνικούς με ραδιογωνιόμετρο, προκειμένου να «χαρτογραφήσει» όσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν παράνομα, επιβάλλοντας πρόστιμα για την μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια οι διατάξεις για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές έχουν ελαστικοποιηθεί προς διευκόλυνση των μεγάλων εταιρειών.

«Δεν είδα, δεν ξέρω»

Όταν ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια η εγκατάσταση της κεραίας πάνω στο κτίριο των ενοικιαζόμενων δωματίων στο Φανάρι της Μυτιλήνης, είχαν αντιδράσει οι εργαζόμενοι από τα γραφεία της ΔΕΗ ετοιμάζοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τελικά το εγχείρημα δεν θα προχωρούσε. Ποιος θα φανταζόταν, όμως, πως κατά τη διάρκεια εργασιών για επισκευές στο κτίριο θα δημιουργούνταν ο «ειδικά διαμορφωμένος χώρος», μέσα στον οποίο εγκαταστάθηκε η κεραία;

Τα στελέχη της ΔΕΗ «έμειναν ήσυχα» ότι το θέμα είχε λήξει και ότι η κεραία δεν είχε τεθεί σε λειτουργία μέχρι την «αποκάλυψή» της από τους νοτιάδες. Ο επιχειρηματίας που μισθώνει το ακίνητο λειτουργώντας ως κατάλυμα, με τον οποίο επικοινώνησαν χθες τα «Νέα της Λέσβου», μας παρέπεμψε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος ζει μόνιμα στην Αθήνα, αν και Μυτιληνιός στην καταγωγή. Όταν επικοινωνήσαμε μαζί του μας είπε ευγενικά «δεν γνωρίζω τι έχει γίνει, θα επικοινωνήσω με τη Μυτιλήνη και αφού ενημερωθώ θα μπορέσω να σας πω περισσότερα».

Από τα παραπάνω το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ενώ η κεραία κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί κανονικά και μάλιστα στην καρδιά της Μυτιλήνης, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο μισθωτής του ακινήτου αποφεύγουν να τοποθετηθούν για λόγους που μπορεί να γίνουν εύκολα κατανοητοί. Με αυτό το δεδομένο τίθεται ένα ζήτημα ως προς το ποιος εφαρμόζει σε αυτό τον τόπο τις προβλέψεις της νομοθεσίας, όταν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κατοικημένες περιοχές, σε τέτοιο σημείο ώστε βλέποντας κανείς τα ντεπόζιτα στις ταράτσες των κτιρίων να μην είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας αν περιέχουν νερό ή ηλεκτρικά καλώδια και συστήματα εκπομπής!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ