2015-02-07 19:33:09
Φωτογραφία για Ρεπορτάζ του γερμανικού ARD στηρίζει τα ελληνικά επιχειρήματα! [video]
Μπορεί η Μέρκελ και ο Σόιμπλε να δείχνουν τα δόντια τους στην Ελλάδα, μπορεί να... δείχνουν αμετακίνητοι από την σκληρή λιτότητα, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το ρεπορτάζ που θα παρακολουθήσετε παρακάτω.

Η εκπομπή Monitor λοιπόν της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, του δικτύου ARD, με τίτλο «Αχάριστοι τεμπέληδες;» δίνουν και την άλλη διάσταση στην κρίση χρέους της Ελλάδας.

Η εκπομπή με δηλώσεις Γερμανών πολιτικών αλλά και οικονομικών αναλυτών θέλουν να αποδείξουν στο γερμανικό κοινό, ότι η λιτότητα στην Ελλάδα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αντιθέτως έχει στραγγαλίσει την ελληνική κοινωνία και βρίσκει απόλυτα δίκαια τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης για αλλαγή πολιτικής.

Το ρεπορτάζ ξεκινάει λέγοντας ότι υπάρχουν δυο στρατόπεδα: Από τη μια οι Γερμανοί «δικτάτορες της λιτότητας» και από την άλλη οι Έλληνες που θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν τις μεταρρυθμίσεις.


«Είναι δίκαιες οι φωνές αυτών που φωνάζουν κατά της Ελλάδας; Ή μήπως το νόμισμα έχει δύο όψεις;» Αναρωτιέται το γερμανικό ARD.

Η εκπομπή συνεχίζει με εικόνες από τη νίκη Τσίπρα στις πρόσφατες εκλογές και πρωτοσέλιδα γερμανικών εφημερίδων.

Αλέξης Τσίπρας: «Ο νέος ήρωας της Ελλάδας»

Αλέξης Τσίπρας: «O νέος τρόμος της Ευρώπης»

«Στην Ευρώπη επικρατούν κάποιες προκαταλήψεις για την Ελλάδα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το πρώτο και σημαντικότερο: «Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι οι Ελληνες δε πληρώνουν φόρους. Είναι όμως έτσι;»

Ακόμα και ο Σόιμπλε διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει αυξήσει κατά πολύ τα δημόσια έσοδά της (φόρους) από το 2012 έως το 2014, τη στιγμή που τα έσοδα από φόρους στη Γερμανία τις ίδιες χρονιές παραμένουν τα ίδια Eπόμενη διαπίστωση: «Οι Έλληνες έχουν πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους.»

«Ποια είναι η αλήθεια; Μπορεί οι Έλληνες να έχουν περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από τη Γερμανία, αλλά έχουν σαφώς λιγότερους - αναλογικά - από όσους Δανία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία σύμφωνα πάντα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.»

Μάλιστα για να υποστηρίξει αυτή την άποψη, ένας Γερμανός καθηγητής Μακροοικονομίας λέει στην εκπομπή ότι η Ελλάδα έχει μειώσει στο μισό τους δημοσίους υπαλλήλους της τα τελευταία χρόνια. Και αν μιλήσουμε και για μειώσεις στους μισθούς; Εκεί οι έλληνες είναι πρωταθλητές στις περικοπές, έχουν γίνει απίστευτες μειώσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Στην Ευρώπη επικρατεί πανικός» - αναφέρει η εκπομπή - «γιατί ο Τσίπρας υποσχέθηκε επιστροφή 9.000 δημοσίων υπαλλήλων. Θα σταματήσουν έτσι οι μεταρρυθμίσεις; Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι 9.000 υπάλληλοι εκδιώχθηκαν κατά παράβαση της νομοθεσίας. 9.000 από τους συνολικά 220.000, οι οποίοι απολύθηκαν τα τελευταία χρόνια. »

Η πιο σημαντική αντίρρηση των Ευρωπαίων: «Οι Έλληνες έχουν κάνει ελάχιστες μεταρρυθμίσεις.»

«Iσχύει όμως αυτό;» Αναρωτιέται ο Γερμανός δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στις μεταρρυθμίσεις.

Και επίσης ένα άλλο ερώτημα που «καίει» τους Ευρωπαίους. «Μήπως οι Έλληνες σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις όπως υπονόησε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του στο ARD;»

H απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον νέο υπουργό Οικονομικών. Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά προς όφελος των πολιτών, το παραδέχεται άλλωστε και το ΔΝΤ, ότι οι εως τώρα μεταρρυθμίσεις δεν έχουν βοηθήσει τη χώρα να φτάσει στην ανάπτυξη.

«Το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει πολλές σωστές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει Γερμανός καθηγητής του γερμανικού ινστιτούτου αναπτυξιακής έρευνας.

«Tα επιχειρήματα λοιπόν που έθεσε η ελληνική πλευρά στον Σόιμπλε δεν είναι τόσο άσχημα», καταλήγει το γερμανικό ρεπορτάζ ενώ σημειώνει ταυτόχρονα ότι παρόλα αυτά ο Σόιμπλε δεν έδειξε κατανόηση.

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ