2015-02-08 14:44:11
Φωτογραφία για Ποια ώρα θα χιονίσει στην Πάτρα την Δευτέρα - Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα
Πολύ κρύο αλλά και χιόνι στην Πάτρα την Δευτέρα. Αυτή είναι η πρόγνωση του Πατρινού ερασιτέχνη μετεωρολόγου Νίκου Σερέτη, η οποία δημοσιεύθηκε και στο meteoclub.gr Αρχικά παρουσιάζεται η πρόγνωση για τη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια αναλυτικά για την Πάτρα:

Μια σοβαρής δυναμικής ατμοσφαιρική διαταραχή αναμένεται να ενσκύψει στην χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες με άκρως χειμερινά χαρακτηριστικά και θα προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα.

Ανάλυση Κυκλοφορίας:

Πιο αναλυτικά ο Αζορικός Αντικυκλώνας έχει κάνει το μεγάλο βήμα. Έχει επεκταθεί σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και θα συνεχίσει να επεκτείνεται (Μέγιστη πίεση 1045hPa στην Ιρλανδία).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το συσσωρευμένο ψύχος απο την βόρεια Ευρώπη, μην έχοντας άλλη δίοδο για να εκτονωθεί,να κατέλθει ταχέως (με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρρου) προς την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Ο δημιουργημένος αυλώνας αναμένεται να έχει φθάσει στα Βαλκάνια, συνεχώς ανατροφοδοτούμενος με ψύχος απο την Σιβηρία,την Κυριακή,ενώ την ίδια μέρα το μεσημέρι προς απόγευμα θα περάσει το κατώφλι των βορείων συνόρων της χώρας μας.

Καθώς θα βαδίζουμε προς την Δευτερα ο αυλώνας θα κατηφορίζει ολοένα και περισσότερο και έτσι την στιγμή που θα βρεθεί πάνω από το Αιγαίο πέλαγος θα προκαλέσει σοβαρότατη κυκλογένεση.

Η πορεία του χαμηλού (που θα δημιουργηθεί στο Αιγαίο) πιθανολογείται πως θα είναι Νοτιοανατολική. Καθώς αυτό θα αποχωρεί αέριες μάζες πολικής προέλευσης θα προελαύνουν στην χώρα μας. Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές τόσο στα 850hPa όσο και στα 500hPa.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχοι χάρτες. Υπάρχει περίπτωση να αποκοπεί ο αυλώνας από την γενικότερη ροή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Αν συμβεί αυτό το χαμηλό ίσως διατηρηθεί ανατροφοδοτούμενο απο τα νερά του Αιγαίου και ως την Τεταρτη-Πέμπτη στηντροπόσφαιρα και να συνεχιστούν τα φαινόμενα στα ανατολικά προσήνεμα. Είναι ένα σενάριο πιθανό να συμβεί.

Χάρτης 1: Άνοδος Αζορικού αντικυκλώνα και πίεση του ψύχους στην Βοριανατολική Ευρώπη

Χάρτης 2: Διείσδυση ψύχους προς τα Βαλκάνια και την χώρα μας

Χάρτης 3: Θερμοκρασίες στα 500hPa και χάρτης 4 στα 850hPa αντίστοιχα

Εκτίμηση για τα Δυτικά: Πρώτα θα περάσουμε ένα άστατο Σ/Κ με κατά περιόδους βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλο το μήκος του Δυτικού κορμού. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Όμως από το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να μας επισκεφθεί ο χιονιάς (έστω και για λίγο στα δυτικά), με τα φαινόμενα να διαρκούν ως το τέλος της ημέρας.

Ειδικότερα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα σε όλη την δυτική επικράτεια.

Τα φαινόμενα θα απασχολήσουν κατά χρονολογική σειρά την Ήπειρο ως και την Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Θα είναι ασθενή κατά βάση ενώ η διάρκεια τους σε κάθε περιοχή θα ειναι γύρω στις 6-8 ώρες. Χιονόπτωση αναμένεται να δουν και περιοχές που δεν βλέπουν συχνά χιόνι (Αγρίνιο, Πάτρα,Ρίο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος, Άρτα).

Η δυναμική του αυλώνα, όπως την είδαμε παραπάνω, είναι αυτή που θα οδηγήσει στην εκδήλωση αυτών των χιονοπτώσεων.

Ο άνεμος ο καθοριστικός που θα πνέει θα είναι κατά βάση Βόρειος-Βορειοδυτικός με αποτέλεσμα να υπάρχει τροφοδοσία υγρασίας από το Ιόνιο και να δημιουργηθούν χιονοφόρα Αs νέφη τα οποία θα την εναποθέτουν σε στέρεη μορφή.

Τα οποιοδήποτε φαινόμενα θα έχουν αποχωρήσει ως το τέλος της ημέρας και απο την Τρίτη ώς την Πέμπτη θα επικρατήσει πολύ κρύος καιρός με μέγιστες κάτω από 10oC ακόμη και σε πεδινά τμήματα ενώ οι ελάχιστες θα είναι παντού αρνητικές.

Τα ορεινά δε, θα φλερτάρουν και με πολλούς βαθμούς υπό το 0. Η άπνοια, η ξαστεριά και οι εξασθενημένοι άνεμοι θα ευνοούν τον παγετό ακτινοβολίας με συνέπεια τα παραπάνω.

Χάρτης 5: Άνεμοι στα 700hPa, χάρτης 6:Χιονουετός το μεσημέρι προς απόγευμα της Δευτέρας

Εκτίμηση καιρού Πάτρας:

Η Πάτρα θα βιώσει ένα άστατο Σ/Κ με βροχές κατά περιόδους ή και με μεμονωμένες καταιγίδες, λόγω του Νοτιοδυτικού βροχοφόρου ανέμου,ο οποίος θα εμπλουτίζει με υγρασία την ατμόσφαιρα δημιουργώντας εστίες βροχών στο Ιόνιο οι οποίες θα έχουν ανατολική κατεύθυνση και θα επηρεάζουν την πόλη.

Η Δευτέρα θα μας βρεί με τρομερή πτώση του υδράργυρου λόγω της καθόδου του προλεχθέντος ισχυρότατου αυλώνα. Η πτώση αυτή θα συνοδευτεί με τα ως τώρα στοιχεία και από χιονοπτώσεις οι οποίες αρχικά θα εντοπίζονται στην ημιορεινή-ορεινή ζώνη γύρω από την πόλη.

Από τις προμεσημβρινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα κατηφορίζουν ολοένα και περισσότερο λόγω της πολύ καλής υποστήριξης (πάνω από την Πάτρα οι θερμοκρασίες στα 500 και 850hPa αντίστοιχα θα φθάσουν τις επίμαχες ώρες -38 και -9oC).

Θα φθάσουμε να έχουμε γύρω στις 6-8 ώρες από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα κατά τις οποίες θα μπορέσει να δει και η πολή της Πάτρας πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Ο άνεμος όπως είδαμε πιο πάνω στην κρίσιμη στάθμη των 700hPa θα είναι Βόρειος-Βορειοδυτικός στην περιοχή και αυτό είναι εκείνο πάνω στο οποίο βασίζουμε τις ελπίδες μας.

Ο άνεμος αυτός συνεπάγεται εμπλουτισμό με υγρασία των Αs (χιονοφόρων) νεφών από το Ιόνιο και εναπόθεσή της λόγω των χαμηλών θερμ/ιών σε στέρεη μορφή.

Τα οποια φαινόμενα θα έχουν λήξει στο τέλος της ημέρας. Την σκυτάλη απο την Τρίτη ως την Πέμπτη θα αναλάβει ο παγετός.

Αρνητικές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στο κέντρο της πόλης ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί, οπότε θα αγγίξει και τους -1 με -2oC.

Ο παγετός θα είναι πιο ισχυρός στα περίχωρα-προάστεια της πόλης. Οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 10oC ως την Πέμπτη.

Καλή χιονο-κακοκαιρία σε όλους.

Νίκος Σερέτης (Nick-Stormlover)

Ρωμανός Πατρών
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ