2015-02-09 19:52:21
Φωτογραφία για Τώρα για την Πάτρα: Η δημοτική αρχή απομονώνει την πόλη και στο ζήτημα του σιδηρόδρομου
Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το ζήτημα της διέλευσης του τρένου απο την Πάτρα η δημοτική παράταξη Τώρα για την Πάτρα επισημαίνει:

Το θέμα της διέλευσης της Σιδηροδρομικής γραμμής, που παραμένει εκκρεμές πάνω από 15 χρόνια, συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με έναν τρόπο που θεωρούμε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης.

Η μόνη επίσημη πρόταση που μέχρι το 2011 υπήρχε για την διέλευσης του τραίνου ήταν αυτή της υπογειοποίησης της στο μέτωπο της πόλης.

Η έλλειψη μελετών, τα στενά χρονική περιθώρια αλλά κυρίως η οικονομική κρίση ανέδειξαν το κίνδυνο εγκατάλειψης όχι μόνο της κατασκευής αυτού του κομματιού αλλά συνολικά του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδος με την Αθήνα. Η προτεινόμενη λύση άρχισε να τροποποιείται και να εμφανίζονται, κυρίως σε ανακοινώσεις και έγγραφα, διάφορες εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες χωρίς κάποια να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.


Με ικανοποίηση λοιπόν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποδέχθηκε την πρόταση του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ETH) να συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα–μελέτη όπου με αποκλειστική χρηματοδότηση του ETH και με συμμετοχή του Πολυτεχνείου της Πάτρας, της Αθήνας και με την συμβολή 3 ανεξάρτητων μελετητικών ομάδων (Αθήνα, Ελβετία και Γερμανία) θα εξέταζε και θα αξιολογούσε με έναν ολοκληρωμένο τρόπο (σιδηροδρομικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.λ.π.) όλες τις πιθανές λύσεις διέλευσης του τραίνου από την Πάτρα.

Λύσεις που είτε μέχρι τότε είχαν κατατεθεί είτε θα προέκυπταν μέσα από την προτεινόμενη διαδικασία. Μάλιστα για την τεκμηρίωση της εφικτότητας της πρότασης τα 3 Πανεπιστήμια συνεργάστηκαν και προέβησαν σε μία πιλοτική, μικρής διάρκειας μίας εβδομάδας, εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας, με την συμμετοχή του Δήμου και μεταπτυχιακών φοιτητών από τα τρία πανεπιστήμια το καλοκαίρι του 2013 με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή μετά από την αρχική της θετική αποδοχή για την έναρξη του προγράμματος και μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, αποσύρει την συμμετοχή της, μιλώντας για προαποφασισμένες λύσεις και μάλιστα υποστηρίζοντας ως πρόταση του Δήμου μία λύση η οποία δεν είχε αναφερθεί εδώ και 20 χρόνια.

Μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο το γεγονός, ότι η Δημοτική Αρχή απεμπολεί το δικαίωμά της να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που την τοποθετεί ως έχουσα κυρίαρχη άποψη για το θέμα του τραίνου στην πόλη.

Μας εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι με την στάση της στερεί από την πόλη την δυνατότητα να έχει και μάλιστα με την συμμετοχή του δήμου, μία επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση έτσι ώστε, όχι μόνο να μπορεί να αντιδρά σε οποιαδήποτε λύση που ερήμην της προωθείται από Αθήνα αλλά να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή για τους κατοίκους της.

Επειδή θεωρούμε ότι η διέλευση του τραίνου από την Πάτρα αποτελεί έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής, πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να εξοπλιστεί με πειστικά και ολοκληρωμένα επιχειρήματα ώστε να διεκδικήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ταχύτερη υλοποίηση μιας λύσης που να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους κατοίκους της.

Η αποφυγή συμμετοχής στο σχεδιασμό και τεκμηριωμένης διεκδίκησης διαιωνίζει το χρόνιο τοπικό φαινόμενο της μεταφοράς λήψης ευθύνης και απόφασης στη Αθήνα, μια τακτική που έχει οδηγήσει το τόπο μας στην απομόνωση, μια τακτική εφήμερων πυροτεχνημάτων που στην ουσία αγνοεί τις επιπτώσεις στη ζωή και στους ανθρώπους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Τα βασικά έργα υποδομής είναι το θεμέλιο αναστροφής της αρνητικής πορείας που έχει φέρει την περιοχή στη τελευταία θέση πανελλαδικά και ευρωπαϊκά και απαιτούν δημόσιο διάλογο και μέγιστη συναίνεση γιατί υπερβαίνουν σε χρόνο διεκδίκησης και υλοποίησης μια δημοτική θητεία.

Πρόσφατη επιβεβαίωση είναι η εγκατάλειψη (ευχόμαστε προσωρινή) της νότιας επέκτασης του Προαστιακού.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ