2015-02-10 23:55:41
Φωτογραφία για Ανοίγει ο Εισαγγελέας την υπόθεση με την κακοδιαχείριση εκατομμυρίων και την εμπλοκή του Γ. Σταθάκη
Λίγους μήνες μετά την αθώωση του νυν Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη για την εμπλοκή του στην υπόθεση της... κακοδιαχείρισης εκατομμυρίων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Εισαγγελέας ανοίγει ξανά το φάκελο, ζητώντας συμπληρωματικά κύρια ανάκριση.

Από τη νέα παραγγελία καλούνται να περάσουν το κατώφλι της Εισαγγελίας πάνω από 200 άτομα, μέλη της Συγκλήτου. "Σας επιστρέφουμε την συννημένη ποινική δικογραφία, διότι από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού προκύπτουν κατά την κρίση μας επαρκείς ενδείξεις τέλεσης της πράξης για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διενεργηθεί τάχιστα συμπληρωματική κύρια ανάκριση", αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που δημοσιεύει το CretePlus.gr.

Δείτε το έγγραφο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης:

Η αθωωτική απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Σταθάκης ειχε κριθεί αθώος από το Τριμελές Εφετείο Χανίων, για την υπόθεση της διαχείρισης πόρων του πανεπιστημίου Κρήτης.


Η υπόθεση αφορούσε τον τρόπο διαχείρισης κονδυλίων του πανεπιστημίου την περίοδο 1996-2004 και φαινόταν τότε πως θα έκλεινε οριστικά ύστερα από σχετική εισαγγελική εισήγηση και ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.

Με την συγκεκριμένη απόφαση πάντως όπως είχε τονιστεί, αποδεικνυόταν ότι δικαίως απορρίφθηκε το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Σταθάκη καθώς για το διοικητικό σκέλος της εν λόγω υπόθεσης ο τότε βουλευτής Χανίων και οι συνάδελφοι του είχαν ήδη αθωωθεί.

Η υπόθεση και οι κατηγορίες

Ο "ασκός του Αιόλου" είχε ανοίξει με άρθρο της η "Κυριακάτικη Δημοκρατία". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η μία κατηγορία που αντιμετωπίζε ο κ. Σταθάκης ηταν ότι το 2001 ενέκρινε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), καταβολή 9.000.000 δραχμών για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ομως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφεροταν στο βούλευμα, «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις εξήντα (60) μηνιαίως».

Επίσης -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- ο κ. Σταθάκης κατηγορούνταν μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129,60 ευρώ (151.337,162 δραχμές) υπό τη μορφή επιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης. Το βούλευμα τονιζε ότι και οι καταβολές αυτές «έγιναν παράνομα, αφού δεν συνδέονται με συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Λ.Κ.Ε. (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας), αλλά καλύπτουν δαπάνες του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Η τρίτη κατηγορία που αντιμετωπίζε, μαζί με άλλους, ο κ. Σταθάκης ειχε σχέση με το γεγονός ότι από το 1998 έως και το 2001 καταβλήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία 'Εθνική Ασφαλιστική' το συνολικό ποσό των 150.000.000 δρχ. (440.205,43 ευρώ) ως ασφάλιστρα ομαδικού συμβολαίου ασφάλισης ζωής - ασθένειας όλων των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι έλεγχοι

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκινούσε ουσιαστικά από το 2001, όταν και δόθηκε εντολή ελέγχου για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον τότε οικονομικό επιθεωρητή Μ. Χριστοδουλάκη, μετά από καταγγελία μέλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τη δημοπράτηση και εγκατάσταση εργολάβου για την κατασκευή της Φοιτητικής Κατοικίας στο Ρέθυμνο. Μετά από διαδοχικές εντολές ελέγχου και πορίσματα η πορισματική έκθεση του κ. Χριστοδουλάκη (30-4-2004) ανεφερε τρία ζητήματα (όπως αυτά ηταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης):

1. Φοιτητική Κατοικία Ρεθύμνου. Αναφερόταν στη λύση της εργολαβικής σύμβασης που έγινε με απόφαση της Συγκλήτου μετά από εισήγηση δύο στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας και ενός νομικού συμβούλου (21-4-2000). Η επίμαχη δαπάνη αφορουσε στην πληρωμή της στατικής μελέτης που έγινε μετά τον έλεγχο και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

2. Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας. Αναφέρονταν τέσσερα επιμέρους ζητήματα: α) Ασφάλιση του προσωπικού για συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. β) Υπερωριακή αποζημίωση ενός μονίμου υπαλλήλου. γ) Καταβολή αμοιβών, επιμισθίων και επιδομάτων και δ) διαχείριση ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το Υπουργείο Παιδείας. Ως αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονταν: Η απόφαση της Συγκλήτου για την ασφάλιση του προσωπικού, 32 εντάλματα πληρωμής του ασφαλιστηρίου και ένας συγκεντρωτικός πίνακας δαπανών του έργου με Κ.Α. 233 για τα έτη 1996 - 2003 που συνέταξε ο ίδιος ο οικονομικός επιθεωρητής.

3. Μεγάλο Αμφιθέατρο στο Ρέθυμνο. Αναφεροταν στην παραλαβή ενός ημιτελούς έργου, λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης, για το οποίο το σύνολο των δαπανών έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Γιώργος Σταθάκης

Μιλώντας το 2013 στα 'Χ.Ν.', ο τότε βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ειχε εξηγήσει ότι πρόκειται για μία υπόθεση γνωστή εδώ και πολλά χρόνια τονίζοντας ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι περαιτέρω πέρα από το ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει γνωμοδοτήσει για την υπόθεση αυτή και το μόνο για το οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι η ασφάλιση των εργαζομένων. Και αυτό όχι γιατί 'φαγώθηκαν' χρήματα, αλλά γιατί ο τότε νόμος δεν δικαιολογούσε δαπάνες γι' αυτόν τον σκοπό».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μέρες...2004 στο Αμπιτζάν!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μέρες...2004 στο Αμπιτζάν!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ