2015-02-12 21:40:23
Φωτογραφία για Σφαγή σε τιμές και παραγωγή γάλακτος έφερε η κακοκαιρία των τελευταίων μηνών
Στα όριά τους έχει φέρει τους έλληνες κτηνοτρόφους το μακρύ διάστημα... κακοκαιρίας που επικρατεί στη χώρας και ιδίως οι πολλές βροχοπτώσεις. Το πρόβλημα επέτειναν οι τελευταίες ζημιές σε πολλούς νομούς της χώρας, καθώς και ζώα χάθηκαν, αλλά και παραγωγικές εγκαταστάσεις επλήγησαν.

Όπως εξηγούν στο paseges.gr κτηνοτρόφοι που διαθέτουν μονάδες γαλακτοπαραγωγής, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν εδώ και δυο μήνες, είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα ζώα σταυλισμένα, γεγονός που επιφέρει πρόσθετο κόστος, καθώς αναγκάζονται να προμηθεύονται ζωοτροφές και κτηνοτροφικά φυτά, αφού τα ζώα όταν βρέχει δεν τρώνε στο ύπαιθρο. Έτσι και είναι αναγκασμένοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και μάλιστα βαθιά, αφού είμαστε πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτό ισχύει ιδίως για τα αιγοπρόβατα, επισημαίνουν οι ίδιοι.

Δύσκολη κατάσταση για αγελαδοτρόφους

Μια ακόμη παράμετρος που προκαλεί ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός πως αρκετοί από τους παραγωγούς υποσιτίζουν τα ζώα τους, λόγω έλλειψης πόρων, με αποτέλεσμα τα ζώα να παράγουν λιγότερο γάλα. Άρα τα ενδεχόμενα έσοδα από την πώληση γάλακτος… μειώνονται.


Το αυτό αποδεικνύουν εξάλλου και τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, σύμφωνα με τα οποία, η παραδοθείσα ποσότητα αγελαδινού από το Σεπτέμβριο και έπειτα παρουσιάζει μεγάλη κάμψη.

Το Σεπτέμβριο του 2014 η παραγωγή έφτασε τους 45 χιλιάδες τόνους έναντι περίπου 48 χιλιάδων τόνων το 2013.

Τρεις χιλιάδες τόνους γάλα ήταν η απώλεια τον ίδιο μήνα το 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν, ενώ το Νοέμβριο του 2014, που ξεκίνησαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις, η μείωση διευρύνθηκε, φτάνοντας τους 5 χιλιάδες τόνους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Καθίζηση τιμών

Τη μεγάλη κρίση στον χώρο επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές που εισπράττουν οι αγελαδοτρόφοι. Εδώ –δυστυχώς- παρατηρούμε πως μέσα σ’ ένα χρόνο η τιμή έπεσε κατά 4 λεπτά (από τα 45 στα 41 το Νοέμβριο του 2013 και 2014 αντίστοιχα), γεγονός που φέρνει στα «κάγκελα» τους παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ