2015-02-12 23:56:54
Φωτογραφία για «Σαρώνει» ο δικομματισμός στη Βρετανία
Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον και το Εργατικό Κόμμα της... αντιπολίτευσης αυξάνουν τα ποσοστά τους, αντλώντας ψηφοφόρους από μικρότερα κόμματα, γεγονός το οποίο κρίνεται ότι ενδέχεται να μειώσει στην πραγματικότητα τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μέσω μιας συμμαχίας και να σχηματίσουν κυβέρνηση, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία μιας δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των εθνικιστικών κομμάτων ή κομμάτων που επικεντρώνονται σε ένα και μόνο θέμα να θέτουν υπό αμφισβήτηση την ήδη φθίνουσα δύναμη του παραδοσιακού δικομματισμού, η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου αναμένεται να είναι αμφίρροπη κάτι που θα μπορούσε να βυθίσει τη Βρετανία σε μια ασυνήθιστη για τη χώρα πολιτική αστάθεια.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.010 Βρετανών από την εταιρεία Ipsos MORI, έδειξε ότι αθροιστικά το ποσοστό υποστήριξης προς τα δύο μεγάλα κόμματα φτάνει το 70%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.


«Μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2014, φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ενισχύσουν ξανά τη θέση τους, καθώς η μάχη μεταξύ τους κυριαρχεί στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Γκίντεον Σκίνερ, επικεφαλής πολιτικής έρευνας της Ipsos MORI. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το εργατικό κόμμα βρίσκεται στο 36% (+2%), ενώ το Συντηρητικό στο 34% (+1%).

Αντιθέτως οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, το ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού του Κάμερον, σημείωσε πτώση δύο μονάδων στο 6%, το χαμηλότερο ποσοστό του τα τελευταία 25 χρόνια.

Υποχώρηση σημείωσε επίσης το ποσοστό του αντιευρωπαϊκού κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) στο 9%, ενώ οι ψηφοφόροι που σκοπεύουν να υποστηρίξουν στο κόμμα των Πρασίνων έπεσε στο 7%. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ