2015-02-13 02:56:06
Φωτογραφία για Θα περιφραχθεί το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου
Σειρά πρωτοβουλιών για την συντήρηση και την προστασία του ιστορικού «Ναυάγιου» της Ζακύνθου, σχεδιάζει να... πάρει η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ζακύνθου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου Παύλο Κολοκοτσά, ο δήμος προσανατολίζεται «σε παρεμβάσεις για την συντήρηση του πλοίου -υπό την επίβλεψη των στελεχών του Τμήματος Συντήρησης και Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων- για την περίφραξη του, ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τους λουόμενους που συχνά ευθύνονται για φθορές και ζημιές».

Για το σκοπό αυτό προϋπολογίζεται «ένα ποσό της τάξης των 25.000 με 30.000 ευρώ αλλά και η συνεργασία με ιδιώτες που διαθέτουν την απαραίτητη εξειδίκευση».

Τέλος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζακύνθου, σχεδιάζεται «η πρόσληψη φύλακα που θα είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση της παραλίας τις ώρες που υπάρχουν λουόμενοι, η τοποθέτηση μιας χημικής τουαλέτας και αν υπάρχει δυνατότητα ο διορισμός και ενός ναυαγοσώστη».


Η ιστορία του Ναυαγίου

Το «Ναυάγιο» συνέβη το 1982, όταν το πλοίο «Παναγιώτης» ,το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο. Καπετάνιος και πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση. Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.

Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ' επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.

Σήμερα, το «Ναυάγιο» έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ