2015-02-15 10:13:33
Φωτογραφία για ΠΙΕΖΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ EUROGROUP
Σειρά επαφών έχουν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει του αυριανού Eurogroup, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για την επίτευξη ενός προγράμματος συμφωνίας ώστε να αποτραπεί η οικονομική αλλά και γεωπολιτική αστάθεια. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι ατυχείς χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και πιέζουν όλες τις πλευρές να συνεργασθούν δημιουργικά και να επιδείξουν «πραγματισμό».

Μετά το τηλεφώνημα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ο κ. Λου κάλεσε όλες τις πλευρές «να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες», ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε χθες νέα, τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Αμερικανών είναι ότι στη συζήτηση ο κ. Κέρι προέταξε το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας έναντι της κατάστασης στην Ουκρανία, που είναι το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, στο τηλεφώνημα τέθηκε και ο παράγοντας της ενέργειας, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περνά μέσα από τη διαφοροποίηση των παρόχων φυσικού αερίου και πετρελαίου.


Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «Ο υπουργός Κέρι μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ο υπουργός τόνισε τη σημασία η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της να συνεργασθούν δημιουργικά. Ο κ. Κέρι σημείωσε επίσης τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ισχύ της Ελλάδας».

Κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα για τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Αθήνα θα τιμήσει τις συμφωνηθείσες συμφωνίες με τη Ρωσία, ενώ ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Αθήνα «αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του Turkish Stream» για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία και τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως όμως εκτιμά πρώην Αμερικανός διπλωμάτης, μία μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια «δεν συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του State Department, οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης «τη συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία», με τον κ. Κέρι να υπογραμμίζει «τη σημασία εφαρμογής το πακέτο μέτρων του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας και των πρωτοκόλλων συμφωνίας της 5ης και 14ης Σεπτεμβρίου 2014». Χθες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συζήτηση ο κ. Κέρι «επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση».

''Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ