2015-02-15 15:06:23
Φωτογραφία για Τοv διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες, φοβάται ο Τσίπρας
Ένα μόλις 24ωρο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν ακόμα να διανύσουν μεγάλη απόσταση, προκειμένου να βρουν κοινή γραμμή.

Την προσπάθεια επίτευξης μίας συμφωνίας με τους δανειστές και τους ευρωπαίους ετάιρους επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας εκ νέου τις κόκκινες γραμμές που δεν διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί από κυβερνητικά στελέχη, δεν τίθεται ζήτημα διαπραγμάτευσης για νέα μέτρα λιτότητας, καθώς η οικονομία πρέπει να γυρίσει μετά από 5 χρόνια ύφεσης σε αναπτυξιακό πρόσημο και διαπραγματεύονται μόνο μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση και για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες τονίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μεταδίδει η Real News ζήτησε από τα στελέχη που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες «προσοχή στις διατυπώσεις» ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.


«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ταυτόχρονα να δείχνουμε σοβαρότητα που αρμόζει στις περιστάσεις».

«Στις Βρυξέλλες έγινε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο, είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία. Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας στο Eurogroup θα είναι δύσκολη. Η δύναμή μας θα είναι για ακόμα μια φορά η στήριξη του λαού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα.

Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στο στόχο της επίτευξης συμφωνίας στην… παράταση, κάτι που μπορεί κανείς να διακρίνει και από τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην Καθημερινή, ο οποίος έκανε λόγο για συμφωνία «στο και.. 5΄».

Η εκτίμηση πάντως είναι ότι ούτε και αύριο θα υπάρξει συμφωνία και πιθανότατα να χρειαστεί και νέα Σύνοδος Κορυφής ή ένα ακόμα έκτακτο Eurogroup πιθανότατα την Παρασκευή.

Το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, όπως τα εργασιακά, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δεχθεί παράταση του προγράμματος και νέα μέτρα λιτότητας.

«Τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο ισάξια και ισότιμα κείμενα, ένα της ελληνικής πλευράς κι ένα της Κομισιόν», αναφέρει χαρακτηριστικά non paper του Μαξίμου, ενώ σήμερα αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να ολοκληρώσει την επεξεργασία του κειμένου αυτού.

Στο ίδιο non paper, σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιμένει πως οι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφθούν, πως η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί και πως η ύπαρξη πλεονασμάτων πολύ κάτω του 3% που είναι ο στόχος του 2015 θα εξυπηρετήσουν τον στόχο της ανάσχεσης της κρίσης.

Πάντως η κυβέρνηση δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή βούληση για την έγκριση της νέας συμφωνίας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών, αλλά και της σκληρής στάσης που κρατούν οι εταίροι μας είναι και οι διάλογοι πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, τους οποίους φέρνει στο φως η Real News.

«Αν δεν δεχθείτε το κείμενο θα φύγετε από το ευρώ. Δεν θα βρείτε λύση ποτέ. Δεν θα ξανασυζητήσουμε το θέμα σας μετά το Σάββατο», ήταν μερικές μόνο από τις απειλές που εξαπέλυσε εναντίον της ελληνικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Δεν κάνουμε πίσω. Το πρόγραμμα είναι αναποτελεσματικό, έχει αποτύχει. Ή το σπάμε ή το τροποποιούμε ώστε να είναι αποτελεσματικό», ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ