2015-02-18 08:36:26
Φωτογραφία για ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Να φέρει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου εταίρους και δανειστές, μετά το προχθεσινό ναυάγιο στο Eurogroup και το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση με την κατάθεση αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης θα διαχωρίζεται σαφώς από το πρόγραμμα-μνημόνιο, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά αποκλείεται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος-μνημονίου και δεν δέχεται τελεσίγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί».

Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά επιχειρεί αφενός την επανέναρξη των συζητήσεων αφετέρου μια νίκη στην επικοινωνιακή σκακέρια κάνοντας αυτή την πρώτη κίνηση, αφού η πλευρά των εταίρων-δανειστών είχε δηλώσει από προχθές ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στη μεριά της Αθήνας- προσδοκώντας να μεταφέρει την πίεση κυρίως στους Β. Σόιμπλε και Γ. Ντέισελμπλουμ.


Πάντως, η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης, που μένει να δούμε εντός ποιου πλαισίου και υπό ποιες προϋποθέσεις-δεσμεύσεις, «δεν έχει πολλές ελπίδες να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους-δανειστές, από μόνη της αλλά είναι μια καλή πρώτη μαγιά για να φτάσουμε σε μία κοινή συμφωνία», σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά.  

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε, στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αύριο Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο. Και οι δύο θα ψηφιστούν μέχρι την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και άλλο νομοσχέδιο που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Κινήσεις που σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης μπορεί να εκληφθούν ως μονομερείς ενέργειες, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.   

   

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του ''Ποταμιού'' Σταύρο Θεοδωράκη, στις 13:00 και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο στις 14:00, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ