2015-02-20 18:44:18
Φωτογραφία για Δίωρη καθυστέρηση του Eurogroup ανακοίνωσε ο Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκης: Στο τέλος θα δούμε λευκό καπνό - ΔΕΙΤΕ LIVE
18.14 «Αναγκαία και εφικτή» ανέφερε ότι θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο Π. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.


17.34 Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία μετά τις συνομιλίες με τους βασικούς «παίκτες» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, που πάντως χαρακτήρισε περίπλοκο το σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Το αποψινό Eurogroup είναι αρκετά περίπλοκο. Βρίσκομαι σε συνομιλία με τους βασικούς παράγοντες για να βρεθεί λύση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Υπάρχει κάποια αισιοδοξία, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο. Ελπίζω να είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα σε μερικές ώρες» σημείωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

16.18: O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ειπωθεί τα πάντα, «τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές» είπε ο κ. Σόιμπλε.

16.08: Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουμε «άσπρο καπνό» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσερχόμενος στο χώρο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνουν επικοδομητικές συζητήσεις, ενώ εκτίμησε ότι «έχουμε κάνει το 1/5 του δρόμου».

16.01: Δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

15.45: Το ελληνικό πρόβλημα βρέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ.

Θα κάνουμε τα πάντα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη: Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν Ολάντ και Μέρκελ.

Απαιτούνται «σημαντικές βελτιώσεις» στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. «Πρέπει να μάθουμε τί σημαίνει επέκταση του ελληνικού προγράμματος» είπε με νόημα η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση» είπε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα.

«Εχουμε ευθύνη να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις», είπε ο Φρανσουά Ολάντ τονίζοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να γίνει σεβαστή η ψήφος του ελληνικού λαού.

15.40: Έχουνε υπάρξει παρα πολλές συζήτησεις για το ελληνικό ζήτημα και στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης πρέπει να βρουμε μία λύση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων αλλά και σεβασμού της ψήφου των Ελλήνων.

Ενώ το κρίσιμο Eurogroup μετατέθηκε για τις 5.30 το απόγευμα, καθώς νωρίτερα θα γίνει συνάντηση Βαρουφάκη με Ντάσελμπλουμ, Σόιμπλε και Λαγκάρντ, είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2010, που η Ελλάδα βαδίζει σε μια «Ελληνο-Γερμανική» αναμέτρηση, χωρίς να είναι μόνη της. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δεκάδες ξένοι πολιτικοί έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και κατά της ακατανόητης στάσης της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Αυστριακός Καγκελάριος Φάιμαν προστέθηκαν σήμερα στον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρέντζι και στον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, που διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελληνική στάση, ενώ ακόμα και η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit βλέπει « Απομονωμένο τον Σόιμπλε ενόψει Eurogroup».

Προς απογοήτευση των εγχώριων προπαγανδιστών που εδώ και μέρες διαλαλούσαν ότι «η Ελλάδα είναι απομονωμένη», η χώρα μας διαθέτει πλέον ισχυρούς συμμάχους και μάλιστα σε μια μετωπική σύγκρουση με την Γερμανία.

Πλέον, στην Ευρώπη, διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικό για τη χώρα μας και αρνητικό για τις Γερμανικές αξιώσεις. Τα αλλεπάλληλα «nein» του Βερολίνου και η εχθρική και υπεροπτική στάση του έναντι της Ελλάδας, φαίνεται ότι απελευθερώνουν δυνάμεις στο εσωτρικό της Ευρώπης, που έως σήμερα ακολουθούσαν πιστά (είτε συνειδητά, είτε εξ ανάγκης) την Μέρκελ και τον Σόιμπλε
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ